Amazonka pąsowa (Amazona vinacea)

Amazonka pąsowa (Amazona vinacea) to zagrożony wyginięciem ptak z rodziny papug. Głowa i skrzydła oraz część grzbietu są ubarwione na zielono. Strona brzuszna - szara. Czerwone plamy na skrzydłach. Nasada dzioba i przestrzeń wokół niego jest czerwona. Wokół oczu jasna obwódka.

Amazonka pąsowa (Amazona vinacea)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Amazonka pąsowa (Amazona vinacea)
Nazwy obce
angielska: Vinaceous-breasted Amazon, Vinaceous-breasted Parrot, Vinaceous Parrot, Vinaceous Amazon
niemiecka: Taubenhalsamazone
angielska: Amazone bourgogne, Amazone vineuse
hiszpańska: Amazona Pechivinosa, Amazona Vinosa, Loro Pechivinoso, Loro Pecho Vinoso
Pierwsze opisanie gatunku
(Kuhl, 1820)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Amazonka pąsowa - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 30 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)

Występowanie i środowisko

Ameryka Południowa. Zamieszkuje lasy araukariowe, bambusowe, sosnowe i lasy mieszane.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywna w dzień. Żyje w stadach w koronach wysokich drzew.

Pożywienie

Zjada orzeszki araukariowe, nasiona szyszek, igły sosnowe, pączki, jagody, owoce, kwiaty.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w dziuplach drzew, najczęściej araukarii. Samica składa 2-4 jaja i wysiaduje je przez 25-26 dni. Pisklęta stają się samodzielne po 70 dniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, , ART-GAT487