logo
Szukaj w serwisie:
 
 

Jeż wschodni (Erinaceus roumanicus)

Jeż wschodni (Erinaceus roumanicus) to pospolity ssak pokryty charakterystycznymi kolcami o długości od 2 do 3 cm. Ubarwienie ciała jest szarobrunatne. Na jeże polują lisy, tchórze, borsuki, psy, puchacze. Jeże są chronione. Są bardzo pożyteczne. Bywa, że są trzymane w pomieszczeniach ludzkich.

jeż
© Media Nauka
Nazwa gatunku
Jeż wschodni (Erinaceus roumanicus)
Nazwy obce
angielska: Northern White-breasted Hedgehog
niemiecka: Nördliche Weißbrustigel
francuska: Hérisson Des Balkans
hiszpańska: Erizo de pecho blanco norteño
Pierwsze opisanie gatunku
Barrett-Hamilton, 1900
Występowanie
Europa, AzjaMapa wystepowania jeża wschodniego na świecieMapa wystepowania jeża wschodniego w EuropieWystępowanie jeża wschodniego - Polska
Wielkość
Długość ciała bez ogona: do 30 cm
Długość ogona: do 5 cm
Masa ciała: 0,6-1,2 kg

Długość życia
W niewoli do 10 lat.

Występowanie i środowisko

Europa, Azja. Zamieszkuje skraje lasów, parki, ogrody, obszary porośnięte krzewami.

Tryb życia i zachowanie

Buduje gniazda z liści, trawy i mchu, do którego prowadzą dwa wejścia. Żeruje wieczorem i nocą. Zapada w sen zimowy, który trwa od października do kwietnia.

Pożywienie

Żywi się głównie owadami. W skład pokarmu wchodzą także: dżdżownice, ślimaki, płazy, gady, gniazdowe ssaki, owoce i grzyby.

Rozmnażanie

Ruja trwa od marca do sierpnia. Ciąża trwa 5-6 tygodni. W ciągu roku możliwe są dwa mioty. W jednym miocie samica może urodzić do 10 młodych, którymi się opiekuje około 40 dni. Dojrzałość płciową jeże osiągają w drugim kalendarzowym roku życia.

Ochrona i zagrożenia

Jeż w Polsce jest gatunkiem chronionym. Nie jest jednak zagrożony wyginięciem. Występuje dość pospolicie na terenie całego kraju. Ma kategorię LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jeże są odporne na jad żmii.

Zaatakowany jeż zwija się w kulkę. Kolce chronią wówczas całe jego ciało i trudno go wówczas zaatakować. Potrafi trwać w takiej pozycji przez długi okres czasu. Zdjęcie w galerii przedstawia jeża, który broni się w ten sposób przed napastnikiem.

Galeria zdjęć i grafik


© Media Nauka, 2009-06-11, ART00118/228


Systematyka

Jednostka systematycznaNazwa polskaNazwa łacińska
Gatunekjeż wschodniErinaceus roumanicus
RodzinajeżowateErinaceidae
RządowadożerneInsectivora
GromadassakiMammalia
TypstrunowceChordata
KrólestwozwierzętaAnimalia


Kalendarz przyrody

Pokaż tylko bieżące wydarzenia

123456789101112Opis wydarzeń
ukryj/pokaż
jeż
       Trwa okres snu zimowego dla jeża
      Okres rui jeża
           Rodzą się pierwsze jeże
   Trwa okres aktywności życiowej jeży


Poprzedni artykuł  Poprzedni artykuł 
Następny artykuł  Następny artykuł 


Bibliografia
Zgłoś błąd




Menu Ssaki
Ssaki świata
Ssaki Polski
Ciekawostki o ssakach
Systematyka ssaków
Atlas ssakow
Słowniczek
Indeks nazw łacińskich

Gady
Płazy

www.e-pomoce.pl - banner
Lekcja: Jeżowate (Erinaceidae)
» Jeżowate (Erinaceidae)
Jeż wschodni (Erinaceus roumanicus)
» Jeż uszaty (Hemiechinus auritus)

Pozostało...
185 dni do matury 2015
Pozostało...
172 dni do egzaminu gimnazjalnego 2015
Pozostało...
152 dni do sprawdzianu szóstoklasistów 2015

Zamieść link tekstowy do niniejszego artykułu na swojej stronie.