polska - ikona

Jeż wschodni (Erinaceus roumanicus)

Jeż wschodni (Erinaceus roumanicus) to pospolity ssak pokryty charakterystycznymi kolcami o długości od 2 do 3 cm. Ubarwienie ciała jest szarobrunatne. Na jeże polują lisy, tchórze, borsuki, psy, puchacze. Jeże są chronione. Są bardzo pożyteczne. Bywa, że są trzymane w pomieszczeniach ludzkich.

Jeż wschodni (Erinaceus roumanicus)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Jeż wschodni (Erinaceus roumanicus)
Nazwy obce
angielska: Northern White-breasted Hedgehog
niemiecka: Nördliche Weißbrustigel
francuska: Hérisson Des Balkans
hiszpańska: Erizo de pecho blanco norteño
Pierwsze opisanie gatunku
Barrett-Hamilton, 1900
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Australia - tak;
Antarktyda - tak;
Jeż wschodni - mapa występowania na świecieJeż wschodni - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: 30 cm
Długość ogona: 5 cm
Ciężar: od 600 g do 1.2 kg
Maksymalna długość życia
10 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Owadożerne (Insectivora)
Rodzina: Jeżowate (Erinaceidae)

Występowanie i środowisko

Europa, Azja. Zamieszkuje skraje lasów, parki, ogrody, obszary porośnięte krzewami.

Tryb życia i zachowanie

Buduje gniazda z liści, trawy i mchu, do którego prowadzą dwa wejścia. Żeruje wieczorem i nocą. Zapada w sen zimowy, który trwa od października do kwietnia.

Pożywienie

Żywi się głównie owadami. W skład pokarmu wchodzą także: dżdżownice, ślimaki, płazy, gady, gniazdowe ssaki, owoce i grzyby.

Rozmnażanie

Ruja trwa od marca do sierpnia. Ciąża trwa 5-6 tygodni. W ciągu roku możliwe są dwa mioty. W jednym miocie samica może urodzić do 10 młodych, którymi się opiekuje około 40 dni. Dojrzałość płciową jeże osiągają w drugim kalendarzowym roku życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jeż w Polsce jest gatunkiem chronionym. Występuje dość pospolicie na terenie całego kraju.

Ciekawostki

Jeże są odporne na jad żmii.

Zaatakowany jeż zwija się w kulkę. Kolce chronią wówczas całe jego ciało i trudno go wówczas zaatakować. Potrafi trwać w takiej pozycji przez długi okres czasu. Zdjęcie w galerii przedstawia jeża, który broni się w ten sposób przed napastnikiem.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2009-06-11, ART-GAT13



Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
jeż
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona       tlo-ikonatlo-ikonaTrwa okres snu zimowego dla jeża
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo - ikona    Okres rui jeża
     tlo-ikona      Rodzą się pierwsze jeże
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona Trwa okres aktywności życiowej jeży
Pokaż tylko bieżące wydarzenia