Tamaryna cesarska, tamaryna wąsata (Saguinus imperator)

Tamaryna cesarska, tamaryna wąsata (Saguinus imperator) to małpka z rodziny pazurkowców z pięknymi, długimi, białymi wąsami. Gatunek zagrożony wyginięciem przez niszczenie naturalnych siedlisk oraz odławianie w celach handlowych.

Tamaryna cesarska, tamaryna wąsata (Saguinus imperator)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Tamaryna cesarska, tamaryna wąsata (Saguinus imperator)
Nazwy obce
angielska: Emperor Tamarin, Black-chinned Emperor Tamarin
niemiecka: Kaiserschnurrbarttamarin
francuska: Tamarin empereur
hiszpańska: Bigodeiro, Mono Bigotudo, Mono Nicolás Suárez
Pierwsze opisanie gatunku
(Goeldi, 1907)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Tamaryna cesarska, tamaryna wąsata - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 23 cm do 25 cm
Długość ogona: 41 cm
Ciężar: do 450 g
Maksymalna długość życia
8 lat.
Podgatunki
S. i. imperator (Goeldi, 1907)
S. i. subgrisescens (Lönnberg, 1940)
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Pazurkowce (Callithricidae)

Występowanie i środowisko

Ameryka Południowa. Zamieszkuje zielone lasy pierwotne tropikalne na terenach niezalewanych.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny tryb życia na wysokości około 15 m. Żyje w grupach rodzinnych na terytorium 30-40 ha. Dziennie grupa pokonuje odległość 1,4 km, znacząc gałęzie swoim zapachem. Noce małpki spędzają w dziuplach lub rozwidleniach konarów drzew. Tworzą grupy rodzinne. Są terytorialne.

Pożywienie

Owoce, soki drzew, nektar, grzyby, kwiaty, owady, drobne kręgowce.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 140-145 dni. Samica rodzi zwykle 2 młode o masie ciała 35 g. Samiec aktywnie wychowuje potomstwo, ale dopiero po 3 tygodniu od porodu pomaga nosić samicy młode. Samica już po 6 miesiącach może mieć kolejne potomstwo. Młode tamaryny wąsate dojrzewają po 1,5 roku.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, , ART-GAT92