polska - ikona

Wiewiórka pospolita (Sciurus vulgaris)

Wiewiórka pospolita (Sciurus vulgaris) to budzący powszechną sympatię gryzoń z rodziny wiewiórkowatych. Występuje w dwóch odmianach barwnych: rudym o białym spodzie i czarnobrunatnym, również z białym brzuchem (na zdjęciu odmiana czarna). Spotykane są też okazy o ubarwieniu pośrednim. Na końcach uszu znajdują się zwykle pęczki włosów. Ogon pokrywają długie, odstające włosy, rozmieszczone w dwóch pasmach. Czarne wiewiórki częściej można spotkać w górach i na północy. Naturalnymi wrogami są kuny, ptaki drapieżne. Jest ssakiem łownym, bez większego znaczenia. Wiewiórki pospolite linieją wiosną i jesienią. Futro gęstnieje na zimę.

Wiewiórka pospolita (Sciurus vulgaris)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Wiewiórka pospolita (Sciurus vulgaris)
Nazwy obce
angielska: Eurasian Red Squirrel, Red Squirrel
niemiecka: Eichhörnchen
czeska: Veverka obecná
francuska: Ecureuil Roux
hiszpańska: Ardilla Roja
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wiewiórka pospolita - mapa występowania na świecieWiewiórka pospolita - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 16 cm do 23 cm
Długość ogona: 16 cm
Ciężar: od 200 g do 300 g
Maksymalna długość życia
12 lat.
Podgatunki
Opisano wiele podgatunków wiewiórki pospolitej.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Wiewiórkowate (Sciuridae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje lasy i parki umiarkowanej strefy całej Eurazji. Pospolita w Polsce. Lubi suche, cieniste, wysokie lasy, parki, ogrody i sady.

Tryb życia i zachowanie

Doskonale wspina się po drzewach, na ziemi porusza się skacząc. Jest aktywna w dzień, noc spędza w dziupli, wyściełanej mchem i porostami. Czasem buduje na drzewach z gałęzi kuliste gniazda lub przerabia gniazda ptaków, nadbudowując daszek. Nie zapada w sen zimowy. Podczas niepogody rzadko opuszcza gniazdo. Żyje samotnie, czasem w parach.

Morfologia i anatomia

Samica ma cztery pary sutek.

Pożywienie

Nasiona i pączki drzew, grzyby, owoce, owady, jaja ptasie, pisklęta. Gromadzi na zimę zapasy pokarmu.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej 38 dni samica rodzi od 3 do 5 młodych. W ciągu roku wyprowadza do 3 miotów. Młode są nagie i ślepe. Stają się samodzielne po 10 tygodniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Wiewiórki suszą grzyby na gałęziach drzew.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2012-03-23, ART-GAT115



Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
wiewiórka pospolita
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona    Na świat przychodzą młode wiewiórki
        tlo-ikonatlo-ikona  Wiewiórka zbiera zapasy na zimę.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia