Żółwiak chiński (Pelodiscus sinensis)

Żółwiak chiński (Pelodiscus sinensis, syn. Trionyx sinensis) to gad z podrzędu skrytoszyjnych o bardzo silnie spłaszczonym, zredukowanym pancerzu grzbietowym. Oliwkowozielony z żółtymi plamami karapaks (pancerz) ma kształt owalny, pozbawiony jest tarczek rogowych i pokrywa go twarda, gruba i gładka skóra. Z tyłu tworzy gruby fałd. Pancerz od strony brzusznej z pancerzem od strony grzbietowej łączy tylko skóra. Wargi są mięsiste, żółw ma silne i ostre szczęki. Pysk zaopatrzony jest w ryjek z otworami nosowymi. Oczy są silnie wystające z głowy, która jest stosunkowo mała i wydłużona. Żółwiak chiński ma krótki ogon.

Żółwiak chiński (Pelodiscus sinensis)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Żółwiak chiński (Pelodiscus sinensis)
Synonimy
Trionyx sinensis
Nazwy obce
angielska: Chinese softshell turtle
niemiecka: Chinesische Weichschildkröte
francuska: Trionyx de Chine
hiszpańska: Tortuga china de caparazón blando
Pierwsze opisanie gatunku
(Wiegmann, 1835)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Żółwiak chiński - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 33 cm
Ciężar: do 10 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Żółwie (Testudines)
Rodzina: Żółwiaki (Trionychidae)

Występowanie i środowisko

Daleki Wschód - Chiny, Japonia, Tajwan, Korea. Zasiedla rzeki i jeziora o ilasto-piaszczystym dnie.

Tryb życia i zachowanie

Zależny od środowiska wodnego. Rzadko wychodzi na ląd. Bardzo dobrze pływa i nurkuje. Aktywny nocą. Zimuje na dnie zbiornika wodnego, głęboko zagrzebany w mule. Jest agresywny. Zaniepokojony może dotkliwie kąsać.

Pożywienie

Ryby, skorupiaki, mięczaki wodne, owady, robaki.

Rozmnażanie

Samice składają małe jaja (ok 2 cm) w wygrzebanych przez siebie na piaszczystym brzegu jamkach o głębokości 20 cm. Robią to 2-3 razy w roku. Łącznie samica składa w roku do 70 jaj.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

W poszukiwaniu ryb często wchodzi w sieci rybackie, niszcząc je.

Mięso żółwiaka chińskiego jest jadalne i bardzo cenione. Jadalne są też jego jaja.

W Japonii jest czczony jako święte zwierzę. Jest tam hodowany w zbiornikach wodnych przy świątyniach. Dbają o nie kapłani i pielgrzymi.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, , ART-GAT150