Logo Media Nauka

Facebook



Brzytwodzioby

Brzytwodzioby (Rynchopidae) to rodzina ptaków z rzędu siewkowatych. Rodzina ta liczy dziś 3 gatunki w 1 rodzaju. W Polsce brzytwodzioby nie występują.

Wygląd

Najbardziej charakterystyczny dla brzytwodziobów jest dziób o specjalnej konstrukcji. Jego dolna cześć przecina powierzchnię wody podczas lotu. Dziób szczęki dolnej jest dłuższy nawet o 1/3 długości części górnej. Samica jest mniejsza i lżejsza od samca. Upierzenie jest czarno-białe. Dziób kontrastowo czerwony lub pomarańczowy. Samiec i samica są tak samo upierzone. Skrzydła brzytwodziobów 2,5 razy przekraczają długość ciała. Oczy mają pionowe źrenice.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Brzytwodziób afrykańskiBrzytwodziób afrykański

Rynchops flavirostris

Brzytwodziób afrykański (Rynchops flavirostris) to gatunek ptaka z rodziny brzytwodziobów. Ubarwienie pierza czarno-białe. Nogi pomarańczowe. Charakterystyczny dziób jest pomarańczowo-żółty.


Brzytwodziób amerykańskiBrzytwodziób amerykański

Rynchops niger

To przedstawiciel rodziny brzytwodziobów, zamieszkujący obie Ameryki. Wyróżnia go czarne zakończenie dzioba. Ptak ten poluje w niezwykły sposób. Przecina jak brzytwą dziobem powierzchnię wody podczas lotu, szukając w ten sposób ofiary.





Inne gatunki

  • Brzytwodziób indyjski (Rynchops albicollis)

Występowanie i środowisko

Występują w Ameryce Północnej i Południowej, Afryce oraz południowej części Azji. Ich środowiskiem naturalnym jest morskie wybrzeże, dorzecza wielkich rzek. Preferują wody o spokojnej tafli.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te polują w wyjątkowy sposób. Przecinają dziobem powierzchnię wody podczas lotu, szukając w ten sposób ofiary. Ptaki te zwykle polują o zmierzchu i w nocy.

Rozmnażanie

Tworzą duże kolonie lęgowe. Gnieżdżą się na półkach skalnych albo na plaży. Gniazdo stanowi wówczas zagłębienie w piasku. Samice składają zazwyczaj 3-4 jaja. Wysiadywanie trwa 22-24 dni.

Pożywienie

Brzytwodzioby odżywiają się głównie rybami, ale zjadają także małe bezkręgowce (np. krewetki).

Ochrona i zagrożenia

Brzytwodziób indyjski jest narażony na wyginięcie. Pozostałe gatunki nie są zagrożone.

Ciekawostki

Ptaki te wykształciły jeden z bardziej niezwykłych sposobów polowania. Przecinają podczas lotu taflę wody długim dziobem, natrafiając na ofiarę. Skuteczność takiego polowania wynosi nawet 2 ryby na minutę!




© medianauka.pl, 2015-03-16, RODZ-281




Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?




Polecamy w naszym sklepie

Zaczarowana zagroda
Paw Puzzle
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.