Bób

Bób (Vicia faba L.) to jednoroczna roślina uprawna, strączkowa z rodziny motylkowatych, popularna na wszystkich kontynentach świata.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Bób (Vicia faba)

© Patrik Stedrak - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL - obcy

W Polsce w środowisku naturalnym jest gatunkiem obcym, jako uciekinier z upraw. Wymaga gleby ciężkiej, gliniastej, wilgotnej, lekko kwaśnej lub obojętnej. Rośnie na stanowiskach nasłonecznionych i półcienistych.

Kwitnie w okresie od maja do lipca. To roślina uprawna i częściowo dziczejąca.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 50-100 cm.

Łodyga jest wzniesiona, gruba, czterokanciasta, naga.

Liście są pozbawione wąsów, ale zakończone cienkim haczykiem, sinozielone, eliptyczne.

Kwiaty są zebrane w kwiatostany po 4-6, dość duże, białe z czarnymi plamami na skrzydełkach.

Owoc to strąk.

Nasiona są jasnozielone, duże, w strąkach.

Ochrona i zagrożenia

To u nas obcy gatunek.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

Przepisy kucharskie


Zbiory i zastosowanie

Spożywa się nasiona bobu jako jarzynę. Bób gotuje się przez 15-20 minut, stosuje się ją też jako dodatek do sałatek.

Pielęgnacja

Bób nie powinien być sadzony w miejscach, gdzie wcześniej rosły rośliny strączkowe. Roślina ta wzbogaca ziemię w azot, co czyni ją dobrym kandydatem na przedplon.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitnie bób.
        Wysiew nasion bobu.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn gleby
pH 6.5-7.0
Właściwości glebyPodłoże średnio ciężkie, żyzne, głęboko spulchnione, dość wilgotne, bogate w wapń.
ZmianowanieNie znosi uprawy po sobie i innych roślinach motylkowych. Przetrwa między uprawami minimum 3 lata.
Czas uprawyJeden rok.
NawożenieNawozimy nawozami bogatymi w azot, fosfor i potas umiarkowanie. Jesienią można stosować obornik. Jeśli odczyn spadnie poniżej pH 6.5 ziemię wapniujemy.
RozstawaSadzimy nasiona dość głęboko co 10 cm w rzędach w odstępach co 50-60 cm.
Wysiew do gruntuTak.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
RozmnażaniePrzez wysiew nasion, najlepiej w marcu.
Choroby i szkodnikiMszyca burakowa.
Dodatkowe informacjeRośliny można delikatnie okopać.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN

© medianauka.pl, 2018-07-14, GAT-5331
Data aktualizacji artykułu: 2020-04-09




©® Media Nauka 2008-2023 r.