Pietruszka zwyczajna

Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) to dwuletnia roślina z rodziny baldaszkowatych, wydzielająca charakterystyczny zapach, uprawiana jako warzywo. Ma również lecznicze właściwości. Znane są odmiany korzeniowe i naciowe.

Wybrane odmiany:

 

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum)

© Leonid Nyshko – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL - obcy

Warzywo to jest uprawiane na całym świecie. W Polsce pietruszka jest rośliną obcego pochodzenia, rzadko dziczejącą. Preferuje miejsca dobrze nasłonecznione. Preferuje próchniczą glebę o odczynie obojętnym.

W pierwszym roku rośnie korzeń i liście. W drugim roku rośnie łodyga.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 50-90(130). cm.

Łodyga jest naga, wyprostowana.

Liście są złożone, podwójnie lub potrójnie pierzaste.

Kwiaty są zielonożółte, drobne..

Korzeń palowy, o kremowym kolorze, jadalny.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Pietruszka (natka) ma największą zawartość witaminy C ze wszystkich warzyw uprawianych na świecie!

Przepisy kucharskie



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitnie pietruszka.
      Możliwy wysiew nasion pietruszki do gruntu.
    Termin zbioru liści pietruszki.
          Termin zbioru korzenia pietruszki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

zielony kwiatżółty kwiat
Grupa

roślina zielna dwuletnia
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

zioła
rośliny uprawne
roślina lecznicza
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn obojętny, ewentualnie lekko kwaśny.
pH 6.0-7.0
Właściwości glebyGleba umiarkowanie wilgotna, przepuszczalna, ilasta, głęboko spulchniona.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieNie znosi uprawy po sobie. Konieczna przerwa 3 lata.
Czas uprawy1-2 lata.
NawożenieNie stosujemy świeżego obornika do nawożenia. Nie ma wysokich wymagań.
PodlewanieRegularnie, dla odmian korzennych w połowie czerwca wymaga obfitego podlewania.
MrozoodpornośćOdmiany korzenne oporne na mrozy.
StanowiskoSłoneczne lub w półcieniu.
RozstawaGrządki co 30 cm.
Wysiew do gruntuTak.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
Uprawa doniczkowaTak.
Zalecenia uprawy w doniczceZimujemy w chłodnym pomieszczeniu o temperaturze od 8 do 15 °C. Podlewamy w zimie.
RozmnażaniePrzez wysiew nasion na głębokość 5-30 mm już po pierwszej odwilży, gdy temperatura jest wyższa niż 7°C.
Choroby i szkodnikiPlamistość liści, mączniak rzekomy, nicienie.
Zbiór i przechowywanieW odmianach naciowych przycinamy na bieżąco pędy
ZimowanieNa zimę pietruszkę warto przykryć słomą lub gałązkami drzew iglastych. Zabieg ten pozwoli nam korzystać z natki nawet w zimie.
Czas kiełkowania4-6 tygodni.
Dodatkowe informacjeLiście zawierają bardzo duże ilości witaminy C. Wymaga przerywania, gdy nasiona wzejdą zbyt gęsto.

zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina przyprawowa i lecznicza.
Zastosowanie terapeutyczne
  • infekcja układu moczowego
  • choroby układu krążenia
  • kamica nerkowa
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Pietruszka ma działanie moczopędne, obniżają stan zapalny w nerkach i drogach moczowych, podrażnia ściany dróg moczowych, przez co ułatwia wydalanie kamieni nerkowych. Wspomaga leczenie zapalenie pęcherza moczowego. Powyższe działanie obniża także ciśnienie krwi.
Przyjmowana postać
  • ekstrakt, esencja
  • tabletki i kapsułki
  • herbata, napar
  • nalewka
  • postać surowa, produkt spożywczy
Przepisy zielarskieHerbata - natkę pietruszki (1/4 szklanki) zalewamy zalewamy wrzątkiem do pełna i zaparzamy przez 5 minut.
DawkowanieHerbatę pijemy 1-3 razy dziennie.
PrzeciwwskazaniaPrzyjmowanie preparatów z pietruszki ziołowych nie jest zalecane dla kobiet w ciąży. Na pietruszkę różnie reagują osoby z chorymi nerkami i niskim ciśnieniem - należy zachować ostrożność.
SurowiecKorzeń, liście (natka), owoce.
PrzyprawaNatka pietruszki zawiera bardzo dużo olejków lotnych, witamin i minerałów. Korzeń jest źródłem witaminy C, A, B1 i B6 oraz żelazo. Natkę pietruszki stosujemy jako przyprawę do zup, mięs, sałatek, sosów, surówek. Natki nie gotujemy.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Franz-Xaver Treml – Zioła z ogrodu i balkonu - 500 ziół przyprawowych i leczniczych, ISBN 978-83-7175-702-0, Delta
  • Rebecca L. Johnson, Steven Foster, Tieraona Low Dog, David Kiefer – Przewodnik po ziołach leczniczych, ISBN 978-83-274-8955-5, wydawnictwo Olesiejuk 2019

© medianauka.pl, 2020-01-25, GAT-5652




©® Media Nauka 2008-2023 r.