Rozmaryn lekarski

Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis) to gatunek rośliny, krzewu z rodziny jasnotowatych. Jest to roślina uprawna jako roślina lecznicza i przyprawowa. Bywa także uprawiana jako roślina ozdobna w doniczkach.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis)

© Marnel Tomić – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

W naturze gatunek ten występuje w rejonie Morza Śródziemnomorskiego, a uprawiany jest w wielu innych rejonach świata. To roślina wybitnie światłolubna i ciepłolubna. Preferuje glebę przepuszczalna o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 90-200 cm.

Łodyga jest kanciasta, rozgałęziona.

Liście są równowąskolancetowate, skórzaste, podwinięte na brzegach, pokryte kutnerem od spodu.

Kwiaty są małe, dwuwargowe, fioletowe, białe, niebieskie lub różowe.

Owoc to rozłupnia.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Przepisy kucharskie


Zbiory i zastosowanie

W kuchni stosowane są świeże liście, mrożone lub susz. Liście mają sosnowy aromat, intensywny smak. Rozmaryn jest dodawany do mięs oraz pomidorów, bakłażanów, serów i jajek. To także dodatek do marynat w occie i oleju.


 


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

      Kwitnie rozmaryn lekarski.
           Wysiew nasion rozmarynu lekarskiego pod szkło.
          Wysadzanie siewek rozmarynu lekarskiego do gruntu.
Termin zbioru rozmarynu.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatfioletowy kwiatniebieski kwiatróżowy kwiat
Grupa

krzew
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

zioła
rośliny uprawne
roślina lecznicza
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Właściwości glebyGleba przepuszczalna, piaszczysta z humusem.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
Czas uprawyWieloletnia.
NawożenieMa niskie wymagania co do nawożenia.
PodlewanieNie dopuszczać do zalegania wody
StanowiskoNasłonecznione.
Rozstawa30 cm na 40 cm.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
Uprawa doniczkowaTak.
Zalecenia uprawy w doniczceUprawa w doniczce daje najlepsze efekty. Umieszczamy w jednej doniczce kilka sztuk.
RozmnażanieWegetatywnie przez podział, wysiew nasion mało skuteczny, tylko pod szkło.
Choroby i szkodnikiPrzędziorki.
ZimowaniePrzenosimy do jasnego i chłodnego pomieszczeni ana zimę. Rośliny z gruntu umieszczamy na zimę w doniczkach.
Dodatkowe informacjeWiosną rozmaryn można przyciąć do zdrewniałych części.

zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina przyprawowa i lecznicza.
Zastosowanie terapeutyczne
  • stany zapalne
  • zapalenie stawów
  • ból mięśni
  • przeziębienie, grypa
  • słaba pamięć
  • choroby układu krążenia
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Z liści rozmaryny wytwarza się środki do pielęgnacji skóry i włosów, w tym do zwalczania łupieżu. rozmaryn ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne. Olejek z rozmaryny był stosowany na bóle stawów i mięśni. Inhalacje z rozmarynu stosowano przy zapaleniu oskrzeli. Rozmaryn wspomaga też funkcję poznawcze i p[mięć.
Przyjmowana postać
  • ekstrakt, esencja
  • tabletki i kapsułki
  • herbata, napar
  • maść
Przepisy zielarskieHerbata: 1-2 łyżeczki wysuszonych liści zaparzamy w szklance przez 10 minut, a następnie przecedzamy.
Dawkowanie1-3 szklanki herbaty dziennie.
PrzeciwwskazaniaStosowanie wewnętrzne olejku z rozmaryny jest niebezpieczne z uwagi na toksyczny wpływ na wątrobę i serce. Możliwe są nawet drgawki. Po przyjmowaniu ekstraktu z rozmarynu i olejków unikamy ekspozycji na słońce.
SurowiecZiele, kwiaty.
PrzyprawaW kuchni stosowane są świeże liście, mrożone lub susz. Liście mają sosnowy aromat, intensywny smak. Rozmaryn jest dodawany do mięs oraz pomidorów, bakłażanów, serów i jajek. To także dodatek do marynat w occie i oleju.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Praca zbiorowa – 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Franz-Xaver Treml – Zioła z ogrodu i balkonu - 500 ziół przyprawowych i leczniczych, ISBN 978-83-7175-702-0, Delta
  • Rebecca L. Johnson, Steven Foster, Tieraona Low Dog, David Kiefer – Przewodnik po ziołach leczniczych, ISBN 978-83-274-8955-5, wydawnictwo Olesiejuk 2019

© medianauka.pl, 2019-10-03, GAT-635378
Data aktualizacji artykułu: 2020-03-15




©® Media Nauka 2008-2023 r.