Szpinak warzywny

Szpinak warzywny (Spinacia oleracea) to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny komosowatych, popularnego warzywa liściowego, zjadany na surowo i po przetworzeniu. Istnieje wiele odmian szpinaku, różniących się kształtem, kolorem liści, odpornością na choroby, czasem uprawy, są odmiany męskie i żeńskie.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Szpinak warzywny (Spinacia oleracea)

© maxsol7 – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

To w Polsce roślina uprawna i rzadko dziczejąca. Preferuje glebę żyzną, wilgotną, o obojętnym odczynie. Rośnie w słońcu i półcieniu. Na suchej glebie szpinak staje się gorzki. Nie toleruje nadmiaru potasu w glebie.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30-80 cm.

Liście są na początku skupione w rozetę. Kształt zmienny.

Kwiaty są niepozorne, zielonożółtawe.

Korzeń palowy.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Liście szpinaku można zbierać do momentu wypuszczenia pędów kwiatostanowych.

Z uwagi na sporą zawartość kwasu szczawiowego, nie należy spożywać szpinaku w zbyt dużych ilościach.

Przepisy kucharskie



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

   Możliwy wysiew szpinaku do gruntu.
         Wysiew odmian wiosennych szpinaku do gruntu.
          Zbiór odmian wiosennych szpinaku.
         Wysiew odmian letnich szpinaku do gruntu.
         Zbiór odmian letnich szpinaku.
         Wysiew odmian jesiennych szpinaku do gruntu.
        Zbiór odmian jesiennych szpinaku.
          Wysiew odmian zimowych szpinaku do gruntu.
           Zbiór odmian zimowychh szpinaku.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

zielony kwiatżółty kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn obojetny.
pH 6.5-7.0
Właściwości glebyPodłoże głęboko spulchnione, próchnicze, gliniaste. Nie znosi stagnującej wody.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieNie znosi uprawy po sobie i innych roślin z rodziny komosowatych. Na 3 lata można szpinak uprawiać dwa sezony.
Czas uprawyJeden sezon lub na przezimowanie.
NawożenieWymaga nawożenia, jednak nie toleruje świeżego nawozu organicznego.
PodlewaniePodlewamy podczas suszy.
StanowiskoNasłonecznione, osłonięte od wiatru.
Wysiew do gruntuTak.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
RozmnażaniePrzez wysiew nasion.
Choroby i szkodnikiWirus mozaiki ogórka, mączniak rzekomy.
Dodatkowe informacjeSzpinak na bieżąco należy odchwaszczać. Uwaga! Szpinak ma tendencję do gromadzenia w organiźmie azotanów, któe mogą być szkodliwe dla osób spozywających, głównie dzieci. Należy uważać z nawożeniem nawozami azotowymi.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001

© medianauka.pl, 2017-09-12, GAT-4670
Data aktualizacji artykułu: 2020-04-23




©® Media Nauka 2008-2023 r.