Żółciak siarkowy

Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny żagwiowatych. To przykład jadalnej huby. Ma kwaskowaty smak, gorzki u starych owocników.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus)

© fotoknips – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Spotykany dość często. Rośnie przede wszystkim na żywych drzewach liściastych (w tym owocowych), rzadko na iglastych. atakuje najczęściej kasztanowca, dęby, topolę, wierzbę, klon, olszę, orzech. Z drzew iglastych zaś najczęściej modrzew i cis.

Owocniki pojawiają się od maja do listopada. To pasożyt ranowy, który wywołuje zgniliznę brunatną twardzieli i bielu.

Morfologia i anatomia

Owocnik pomarańczowo-żółty, młody intensywnie żółty, zwykle zbiorowy, złożony z wielu kapeluszy o szerokości 10-30 cm i grubości 2-5 cm. Brzeg falisty. Owocnik jest bocznie przyrośnięty do pnia. Trzonu brak. Stare osobniki białawe.

Pory są intensywnie żółte, drobne, okrągłe lub podłużne. Rurki bardzo trudno oddzielić od siebie.

Miąższ najpierw żółty, soczysty i miękki, u starych owocników korkowaty.

Podobne gatunki

Szczególnie młode osobniki trudno pomylić z innymi gatunkami z uwagi na intensywny, żółty kolor. Podobny do żółciaka brzoskwiniowego i wachlarzowca olbrzymiego.

Rozmnażanie

Wysyp biały.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Inne nazwy tego grzyba to: huba siarkowa, huba żółta, pieprznik siarkowy, płachcianka siarkowa, żagiew Rostafińskiego, żagwica siarkowa, żagiew topolowa.

Wystarczy kilka lat, aby huba ta zabiła żywe drzewo.

Osobniki w stanie surowym są trujące. Grzyb jest jadalny po ugotowaniu i dalszej obróbce, na przykład smażeniu. Owocniki starsze są niejadalne. Wodę po gotowaniu grzyba należy wylać.


Filmy



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników żółciaka siarkowego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb pasożytniczy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów


Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Co to jest huba? Czy jest jadalna?
Czy huby to wyodrębniony takson z królestwa grzybów? Czy to grzyby jadalne, czy też trujące? Do czego wykorzystuje się huby?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hanna Kwaśna, Piotr Łakomy – Poradnik leśnika - Atlas hub, 978-83-7763-336-6, Multico 2015
  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014

© medianauka.pl, 2021-02-21, GAT-639032
Data aktualizacji artykułu: 2023-10-25




©® Media Nauka 2008-2023 r.