Logo Media Nauka

Łuskowce

Łuskowce to rząd ssaków, który liczy dziś 7 gatunków w 1 rodzinie. W Polsce nie żyją żadne gatunki łuskowców w naturalnym środowisku.

Pangoliny (Manidae)

Pangoliny (Manidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 7 gatunków w 2 rodzajach: pangoliny azjatyckie (Manis) i pangoliny afrykańskie (Phataginus). W Azji żyją 3, w Afryce 4 gatunki.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.

Pangolin olbrzymiPangolin olbrzymi

Smutsia gigantea

Pangolin olbrzymi to największy przedstawiciel rzędu łuskowców. Prawie całe jego ciało za wyjątkiem brzucha i głowy pokryte jest dużymi, tępo zakończonymi łuskami.



Nazwa rzędu
Łuskowce (Pholidota)
Występowanie
Afryka, Azja.
Mapa wystepowania łuskowców na świecie
Liczba gatunków na świecie
7
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Podtyp: Kręgowce (Vertebrata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Łuskowce (Pholidota)
Wielkość
Długość z ogonem: od 95 cm do 170 cm.
Masa ciała: od 1,2 do 35 kg
Największy gatunek
Najmniejszy gatunek
Phataginus tetradactyla

Inne gatunki

  • Pangolin gruboogonowy (Manis crassicaudata)
  • Manis culionensis
  • Pangolin pięciopalczasty (Manis pentadactyla)
  • Łuskowiec stepowy (Phataginus temminckii)
  • Phataginus tetradactyla
  • Łuskowiec nadrzewny (Phataginus tricuspis)

Występowanie i środowisko

Zamieszkują tropikalne obszary Afryki i Azji.

Tryb życia i zachowanie

Łuskowce stale wędrują. Żyją samotnie. Prowadzą naziemny lub nadrzewny tryb życia.

Morfologia i anatomia

Zwykle mają długi ogon (jego długość sięga 2/3 długości całego ciała), gruby u nasady. Brak wyraźnej granicy między tułowiem i ogonem. Ogon może być ruchliwy i chwytny. Całe ciało, poza brzuszną stroną, pokryte jest łuskami zachodzącymi na siebie jak dachówki. Mają bardzo długi, robakowaty język, przystosowany do łapania mrówek i termitów. Nie posiadają zębów. Pomiędzy łuskami i w części nie pokrytej nimi występują włosy. Mają silne pazury, którymi rozgrzebują gniazda owadów. Samce są znacznie większe od samic.

Pangoliny nie posiadają zębów. Silnie umięśniony żołądek o zrogowaciałych ściankach rozdrabnia pokarm. Język może mieć długość 70 cm. Zwinięty jest w rulonik.

Rozmnażanie

Samice rodzą jedno młode, pokryte miękkimi łuskami, które po dwóch dniach twardnieją. Młode są noszone na plecach, a w razie niebezpieczeństwa samica zwija się w kulę, chroniąc młode w środku.

Pożywienie

Ich pokarmem są głównie mrówki i termity.

Ochrona i zagrożenia

Pangoliny nie są zagrożone wyginięciem. Afrykańskie łuskowce są zabijane dla smacznego mięsa.

Ciekawostki

Samiec pangolina indyjskiego może być o 90% cięższy od samicy.

Zdjęcia - galeria


© Media Nauka, 2014-01-08, ART-RZAD39





© Media Nauka 2008-2018 r.