Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Ślepiec pontyjski
(Spalax leucodon)

Ślepiec pontyjski (Spalax leucodon) to ssak z rodziny ślepców o wałeczkowatym kształcie ciała. Nie ma ucha zewnętrznego. Ogon jest szczątkowy. Oczy ukryte pod warstwą skóry. Futerko ma popielaty kolor.

Ślepiec pontyjski (Spalax leucodon)
© zurbagan - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Ślepiec pontyjski (Spalax leucodon)
Nazwy obce
angielska: Lesser Mole Rat, Lesser Blind Mole Rat
niemiecka: Westblindmaus
francuska: Spalax Occidental
hiszpańska: Rata-topo Occidental
Pierwsze opisanie gatunku
Nordmann, 1840
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Ślepiec pontyjski - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 15 cm do 30 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Ślepce (Spalacidae)

Występowanie i środowisko

Występuje na terenach trawiastych Europy południowo-wschodniej.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi podziemny tryb życia. Kopie rozbudowane i ogromne na 250 m systemy nor. Zwykle są to nory na małej głębokości, ale spiżarnie i komory gniazdowe są umiejscowione bardzo głęboko, nawet 3,5 m pod ziemią. System nor nie ma zwykle wyjścia na powierzchnię.

Pożywienie

Zjada wyłącznie pokarm roślinny, a mianowicie podziemne części roślin. Czasem wychodzi na powierzchnię aby zjeść zielone części roślin.

Rozmnażanie

Bardzo mało wiemy o biologii rozrodu. Prawdopodobnie jeden miot w roku.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych na temat statusu zagrożenia wymarciem.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-11-09, GAT-634








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.