logo



Srokacze

Srokacze (Cracticidae) to rodzina ptaków z rzędu wróblowych, do której zaliczamy 14 gatunków w 5 rodzajach.

Wygląd

To ptaki o upierzeniu z elementami szarego, białego i czarnego, czasami występują czerwone elementy.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


DzierzbowronDzierzbowron

Gymnorhina tibicen

Dzierzbowron (Gymnorhina tibicen) to gatunek ptaka z rodziny srokaczy o czarno-białym upierzeniu. To najbardziej znany przedstawiciel tej rodziny. Ubarwienie podobne do naszej sroki, ale ptaki te nie mają ze sobą wiele wspólnego.


Kurawonga czarnaKurawonga czarna

Strepera graculina

Kurawonga czarna (Strepera graculina) to ptak z rodziny srokaczy. Oczy są jaskrawo żółte. Dziób ciemny, silny, na końcu haczykowato zagięty w dół. Upierzenie czarne z białymi elementami na skrzydłach i ogonie.





Inne gatunki

  • srokacz kapturowy (Cracticus cassicus)
  • srokacz białorzytny (Cracticus louisiadensis)
  • srokacz czarnogrzbiety (Cracticus mentalis)
  • srokacz czarnogardły (Cracticus nigrogularis)
  • srokacz czarny (Cracticus quoyi)
  • srokacz szary (Cracticus torquatus)
  • kurawonga tasmańska (Strepera fuliginosa)
  • kurawonga zmienna (Strepera versicolor)

Występowanie i środowisko

Srokacze występują w Australii i na Nowej Gwinei, Borneo, Fidżi oraz Nowej Zelandii. Preferują środowisko leśne oraz tereny trawiaste.

Tryb życia i zachowanie

Śpiew srokacza jest głośny i różnorodny.

Morfologia i anatomia

Ptaki te mają rozmiary od 18 do 53 cm długości ciała i od 60 do 140 g ciężaru.

Rozmnażanie

Srokacz buduje gniazda z patyków. Wyściółkę stanowią trawy. Samica składa od 3 do 5 jaj. Okres inkubacji wynosi 20 dni. Młode pozostają w gnieździe blisko miesiąc.

Pożywienie

To ptaki wszystkożerne, chociaż w ich diecie przeważają owady.

Ochrona i zagrożenia

Ptaki te nie są zagrożone wymarciem.

Ciekawostki

Dzierzbowron używa do budowy gniazda drutu kolczastego.




© medianauka.pl, 2018-06-25, RODZ-781



 

Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?




Polecamy w naszym sklepie

Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.