logo

Czubiec

Czubiec (Falcunculus frontatus) to gatunek ptaka z rodziny fletówek. Samiec ma oliwkowe upierzenie z wierzchu, żółte od spodu, skrzydła brązowawe. Dość duża głowa jest czarno-biała, a na niej niewielki czubek z czarnych piórek.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Czubiec występuje w Australii.

Tryb życia i zachowanie

To ptak śpiewający.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2019-01-07, GAT-11393




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaFletówka rudobrzucha
Pachycephala rufiventris
Fletówki
Fletówki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?






Polecamy w naszym sklepie

Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Mapa świata Puzzle
Kubek sowy
Kubek zwierzęta Bałtyku
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.