Czubiki

Czubiki (Hemiprocnidae) to rodzina ptaków z rzędu krótkonogich, do której należą 4 gatunki. W Polsce nie występują żadne gatunki czubików.

Wygląd

Ogon jest głęboko wcięty. Upierzenie szare lub brązowe, często z białymi paskami w okolicach głowy. Na głowie występuje czubek.

FILTRY
Ukryj obce gatunki
Ukryj polskie gatunki

Sortuj według:

Status w Polsce:

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Czubik małyCzubik mały

Hemiprocne comata

Czubik mały (Hemiprocne comata) to gatunek ptaka z rodziny czubików. Upierzenie brązowe, skrzydła i głowa niebieskie. Nad i pod okiem biegną białe pasy, policzek jest rdzawy.





Inne gatunki

  • Czubik koroniasty (Hemiprocne coronata)
  • Czubik rudolicy (Hemiprocne longipennis)
  • Czubik wąsaty (Hemiprocne mystacea)

Występowanie i środowisko

Czubiki żyją w Azji Południowej i Indonezji. Zamieszkują lasy i sawanny.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi od 17 do 33 cm, ciężar od 70 do 120 g.

Rozmnażanie

Gniazdo ma tylko około 2,5 cm średnicy i zmieści się w nim tylko jedno jajo. Ptak śliną przykleja jajo do dna gniazda.

Pożywienie

Poluje na latające owady.

Ochrona i zagrożenia

Ptaki te nie są zagrożone wymarciem.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-04, RODZ-757



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.