Junko

Junko (Junco hyemalis) to gatunek niewielkiego ptaka z rodziny trznadlowatych, lub jak podają inne źródła z rodziny pasówek. Upierzenie ciemnoszare, łupkowate z wierzchu, białe od spodu. Nogi i dziób mają cielistą barwę.


Junko (Junco hyemalis)
© nsc_photography - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Ameryce Północnej. Zasiedla lasy iglaste, zakrzewienia. Kilka razy stwierdzony w Europie, raz w Polsce.

Tryb życia i zachowanie

To ptak koczujący lub osiadły. Zimuje w południowej części USA.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 16 cm, ciężar 20 g. Ma charakterystyczny, stożkowaty dziób. Górna i dolna szczęka mogą się przesuwać względem siebie na boki.

Pożywienie

Zjada nasiona traw i chwastów. Poluje też na owady.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-11-29, GAT-11966






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.