Logo Serwisu Media Nauka


Kapibary (Hydrochoeridae)

Kapibary (Hydrochoeridae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 1 gatunek w 1 rodzaju. Szczątki kopalne pochodzą z pliocenu (5 milionów lat temu).

Wygląd

To masywne gryzonie o krępej budowie ciała, pozbawione długiego ogona, o dużej głowie, pokryte brązowawym futrem. Nozdrza, oczy i uszy są wysoko osadzone.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.

KapibaraKapibara (Hydrochoerus hydrochaeris)

Kapibara to największy na świecie z gryzoni, żyjący w stadach na podmokłych terenach Ameryki Południowej, nieporadny na lądzie, sprawny w wodzie.


Nazwa rodziny
Kapibary (Hydrochoeridae)
Występowanie
Ameryka Południowa.
Liczba gatunków na świecie
1
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Kapibary (Hydrochoeridae)
Długość ciała
Długość: do 130 cm.
Masa ciała: do 70 kg.

Występowanie i środowisko

Żyją w Ameryce Południowej. Występują na wschód od Andów. Zajmują obszary bagniste w pobliżu rzek.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzą częściowo wodny tryb życia. Nie kopią nor. Żyją w niewielkich grupach do 15 osobników.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 165-170 dni. Samica rodzi 3-4 młode, które są w pełni rozwinięte. Samica karmi młode przez 2-4 miesiące.

Pożywienie

Ich pokarm stanowią zielone części roślin, zdobywane nad brzegami zbiorników wodnych.

Ochrona i zagrożenia

Na kapibary poluje się dla mięsa i skóry.

Ciekawostki

Są to największe z żyjących dziś gryzoni.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2014-01-08, ART-RODZ59



Polecamy