Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Nandu (Rheiformes)

Nandu (Rheiformes) to rząd ptaków, do którego zaliczamy dziś tylko jedną rodzinę - Rheidae.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.

Nandu plamisteNandu plamiste (Pterocnemia pennata)

Nandu plamiste, nandu Darwina (Pterocnemia pennata) to gatunek dużego ptaka z rodziny nandu.


Nandu szareNandu szare (Rhea americana)

Nandu szare to duży ptak nielotny z rodziny nandu, zwanych strusiami południowoamerykańskimi.



Nazwa rzędu
Nandu (Rheiformes)
Występowanie
Ameryka Południowa.
Liczba gatunków na świecie
2
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Podtyp: Kręgowce (Vertebrata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Nandu (Rheiformes)
Wielkość
Wysokość: 90-145 cm.
Masa ciała: 10-50 kg
Głos
Tylko samce wydają huczące odgłosy.
Największy gatunek
Najmniejszy gatunek

Rodziny

  • Nandu, strusie południowoamerykańskie (Rheidae)

Występowanie i środowisko

Nandu zamieszkują Amerykę Południową od Amazonii po Patagonię. Preferują obszary trawiaste, zarośla. Mogą to być obszary suche jak i wilgotne.

Tryb życia i zachowanie

Nandu szare zimą gromadzą się w stada liczące do 100 osobników.

Morfologia i anatomia

Nandu, mimo iż anatomicznie różnią się od strusi, są z nimi często mylone. Są dwukrotnie mniejsze od strusi. Są nielotami, mają długą szyję, długie, mocne nogi. Kolorystyka piór jest szara, spód ciała i kuper są białe a u nandu plamistego - brązowa z jasnymi kropkami. W okresie lęgowym u samców pojawia się ciemna obroża i kwadracik u nasady szyi.Nandu posiadają po 3 palce w stopach.

Rozmnażanie

Samce tokują i walczą o samice. Przewodzi haremowi samic. System lęgowy jest skomplikowany. Samce dzielą się na niegniazdujące, wysiadujące, wysiadujące i kopulujące oraz tylko kopulujące. Gniazdo samiec buduje na ziemi. Samice kopulują z wieloma samcami, ale jaja znoszą tylko w jednym gnieździe. Samiec w ten sposób może zgromadzić nawet 70 jaj (zwykle około 20). Samiec wysiaduje je przez 36-37 dni. Samiec opiekuje się także młodymi.

Pożywienie

Trawa, rośliny liściaste, małe ilości pokarmu pochodzenia zwierzęcego.

Ochrona i zagrożenia

Bliskie zagrożenia są oba gatunki nandu.

Ciekawostki

Brak danych.

Galeria zdjęć


© Media Nauka, 2014-01-06, ART-RZAD47






© Media Nauka 2008-2017 r.