Sałata morska
Sałata morska, watka sałatowa, ulwa sałatowa (Ulva lactuca) to gatunek zielenicy. To organizm wielokomórkowy, jadalny glon, wodorost. Plecha jest zielona, delikatna.
Zdjęcia – galeria
W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
© JAG IMAGES – stock.adobe.com
Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
Występowanie i środowisko
Zasiedla przybrzeżne strefy mórz, występuje także w Bałtyku, ale nie w Polsce.
Brak danych.
Morfologia i anatomia
Długość ciała wynosi około 20 cm. Ma strukturę analogiczną do struktur roślinnych. Górna część przypomina liście, ryzoid jest analogiem korzeni, ma funkcję przytwierdzenia do podłoża. Każda komórka zawiera chloroplast, dzięki któremu zachodzi proces fotosyntezy.
Pożywienie
To organizm samożywny, dzięki fotosyntezie.
Rozmnażanie
Rozmnażanie płciowe z przemianą pokoleń.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Campbell, Reece, Urry, cain, wasserman. Minorsky, Jackson – Biologia, ISBN 978-83-7510-392-2, REBIS 2013
- Solomon, Berg, Martin, Villee – Biologia, ISBN 83-7073-090-6, MULTICO Oficyna wydawnicza 1996
© medianauka.pl, 2021-01-14, GAT-638937