Formalina

Formalina jest to 35-40-procentowy wodny roztwór aldehydu mrówkowego (HCHO) oraz kilku procent metanolu.

Formalina ma charakterystyczny ostry zapach i smak, jest bezbarwna. Jest silnie toksyczna, szkodliwa dla zdrowia. Formalina rozpuszcza się w metanolu, etanolu, eterze etylowym. W wodzie rozpuszczalna bez ograniczeń. 

Zastosowanie formaliny

Jest stosowana jako utrwalacz w histologii i cytologii, do konserwacji preparatów biologicznych, ale także do wyrobu tworzyw sztucznych. Formalinę stosuje się także do dezynfekcji, gdyż zabija większość bakterii i grzybów.

formalina
Preparat biologiczny w formalinie © Montree - stock.adobe.com




© medianauka.pl, 2023-01-08, ART-4627



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
©® Media Nauka 2008-2023 r.