Ambra

Ambra jest to substancja będąca wydzieliną z przewodu pokarmowego kaszalota. Substancja ta osiąga duże rozmiary, może ważyć nawet 240 kg. Ma zwykle kolor szary, woskowatą strukturę. W jej skład wchodzi głównie cholesteryna.

Jest powstawanie jest prawdopodobnie spowodowane procesami chorobowymi. Może być wydalana wraz z ekskrementami.

Ambra bywa znajdowana na plaży lub jest wyławiana z powierzchni wody, gdyż może dryfować. Jest cennym znaleziskiem z uwagi na jej wykorzystanie w przemyśle perfumeryjnym. Początkowo pachnie intensywnie i bardzo nieprzyjemnie. Zamknięta w szczelnym naczyniu po pewnym czasie zaczyna pachnieć piżmem lub jaśminem. Zapach jest bardzo trwały, stąd ambra jest używana do produkcji perfum jako utrwalacz.

Niegdyś ambrę wykorzystywano także jako lekarstwo oraz w kuchni.

ambra
Ambra © spline_x - stock.adobe.com



Olbrot

Olbrot

Olbrot, spermacet jest to półpłynna substancja, wosk wyizolowany z głowy kaszalota.


© medianauka.pl, 2022-09-09, ART-4519



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.