Jak suszyć grzyby?

Suszone grzyby

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także fantastycznego aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych, głównie mikroelementów. Warto też wspomnieć o zapachu i klimacie w domu, jaki towarzyszy temu zajęciu. To jedno z tych wspomnień z dzieciństwa, które towarzyszy potem człowiekowi przez całe życie. Grzyby suszone są świetną przyprawą do wielu potraw, w tym zup, bigosu, mięs, krokietów, gołąbków itd.

Jakie grzyby można suszyć?

Niestety nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia.

NIE

Nie suszymy następujących grzybów:

  • czernidłak,
  • gołąbek,
  • mleczaj,
  • kurka,
  • kurzawka i purchawka,
  • wodnicha,
  • galaretek.
TAK

Świetnie natomiast nadają się do suszenia:

  • borowik (prawdziwek),
  • smardz,
  • podgrzybek,
  • pieprznik trąbkowy,
  • lejkowiec dęty,
  • lejkówka,
  • maślak,
  • koźlarz,
  • gąska,
  • pieczarka,
  • opieńka.

Można też spotkać amatorów suszenia kani i kurek. My tego nie polecamy. Suszone kurki po namoczeniu nie są po prostu smaczne.

Jak suszyć grzyby?

Nie zwlekamy z suszeniem świeżych grzybów. Do suszenia grzybów zabieramy się jeszcze tego samego dnia, w którym miało miejsce grzybobranie. Grzyby szybko się psują i nie należy zwlekać z ich zakonserwowaniem. Jeżeli nie jest możliwe ich przesuszenie tego samego dnia, grzyby należy przynajmniej oczyścić i przechować na drugi dzień w lodówce.

Do suszenia grzybów wybieramy zwykle większe okazy, bo młode owocniki lepiej nadają się do marynowania. Suszyć można kapelusze i trzony (poza kanią). Warto też oddzielić rożne gatunki od siebie.

Grzyby przeznaczone do suszenia jedynie oczyszczamy, nie myjemy ich. W przypadku maślaków - zdejmujemy skórkę z kapelusza.

Następne kroimy je na kawałki. Można pokroić grzyby wzdłuż na cienkie plastry lub zwyczajnie na mniejsze kawałki. Przy okazji koniecznie wyrzucamy grzyby robaczywe. Jeżeli tego nie zrobimy, inne grzyby mogą zrobaczywieć. Wyrzucamy też grzyby nadpsute i zbyt gąbczaste, gdyż to one zwykle pleśnieją. Im mniejsze będą kawałki, tym krócej potrwa suszenie. Zaś zbyt małe kawałki będą się kruszyć. My polecamy plastry o grubości 2-3 mm lub kawałki o średnicy około 1-3 cm.

Kawałki grzybów wykładamy na pergamin, papier, gazę lub nawlekamy na nitkę.

Teraz tak przygotowanym grzybom należy zapewnić wysoką temperaturę i dobry przewiew.

Metody suszenia

  1. Suszarki do grzybów. Do suszenia można wykorzystać suszarki do grzybów i owoców. To bardzo wygodny i dość szybki sposób na wysuszenie owocników. Suszarka do grzybów nie stanowi wielkiego wydatku. Cena tego urządzenia to średnio od 100 do 200 zł, rzadko więcej. W suszarce do grzybów wysuszymy także owoce, zioła i warzywa. To szybki i wygodny sposób, który jest dostępny od stosunkowo niedawna. Suszarka do grzybów posiada zwykle moc 250-500 W i wbudowany wentylator, dzięki czemu produkty zostaną szybko, dokładnie i równomiernie wysuszone, zachowując wszystkie walory zapachowe i smakowe. Suszarka jest pojemna dzięki składanym sitom. Czas suszenia w suszarce to zwykle kilka godzin.
  2. Suszenie grzybów w piekarniku to równie popularna metoda. Jak suszyć grzyby w piekarniku? Trzeba uważać, aby grzyby zwyczajnie nie upiekły się. Na jaką temperaturę nastawić piekarnik? Temperatura w piekarniku nie powinna być wyższa niż 70°C. Warto nastawić piekarnik na niższą temperaturę (40-50°C) i włączyć termoobieg. Bezwzględnie należy pamiętać, aby drzwiczki od piekarnika były uchylone. Warto w piekarniku przesuszyć grzyby kilka razy i obracać je co jakiś czas. Cały proces również trwa kilka godzin w ciągi 1-3 dni. Grzyby suszymy na kratce lub blaszce wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia (nigdy nie stosujemy folii aluminiowej).
  3. Suszenie na nitce. Nawleczone na nitkę grzyby wieszamy w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu. Najczęściej przy piecu lub kominku lub nawet przy kaloryferze. Można je też rozłożyć na parapecie. Czas suszenia jest zależny od wielu czynników. Zwykle trwa kilka dni.
  4. Suszenie na słońcu. Nawleczone grzyby na nitce warto wywiesić podczas suchej i słonecznej pogody na dwór - wystawić je na działanie słońca i wiatru. Suszenie na słońcu zajmuje kilka lub nawet kilkanaście dni. Na świeżym powietrzu grzyby warto zabezpieczyć przed muchami, osłaniając nasz zbiór gazą.

Sprawdzamy co jakiś czas, czy nie pojawia się pleśń. Usuwamy na bieżąco takie kawałki i kawałki obok.

Suszone grzyby

Kiedy grzyby są wysuszone?

Jeżeli przy zginaniu grzyb kruszy się i ma fakturę papieru możemy uznać, że nasze grzyby są wysuszone.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Wysuszone grzyby przechowywać najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku, takim jak słoik. Słoik wstawiamy w suchym i ciemnym miejscu. Jeżeli grzyby pozostawimy otwarte, może nas spotkać przykra niespodzianka. Mogą się zalęgnąć mole lub inne owady.

Jak przygotować potrawy z suszonych grzybów?

Grzyby na około 2 godziny przed przygotowaniem dania należy namoczyć w zimnej wodzie. Warto też potem wykorzystać tę wodę w potrawie.

Pytania

Pytania

Czy można suszyć grzyby w mikrofalówce?

Nie polecamy mikrofalówki. Korzystając z mikrofalówki zwyczajnie ugotujemy grzyby.

Jaką wodą zalać suszone grzyby?

Suszone grzyby zalewamy zimną wodą. Wody nie wylewamy, tylko staramy się ją wykorzystać.

Jak długo można przechowywać grzyby suszone?

Suszone grzyby można przechowywać nawet 3 lata. Tylko po co? Nie lepiej je zjeść?




Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.

© medianauka.pl, 2021-03-27, A-4002



©® Media Nauka 2008-2023 r.