Logo Media Nauka

Facebook

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Grzybobranie - jak zbierać grzyby?

Wato przy zbieraniu grzybów kierować się pewnymi zasadami. Oto najważniejsze z nich.

♦ Nigdy nie zbieramy grzybów, co do których nie mamy pewności, że są jadalne.

Nie ryzykuj! Jeżeli nie masz pewności, czy znaleziony okaz grzyba jest jadalny, najlepiej zostaw go w spokoju. Nie zbieraj też bardzo młodych owocników grzybów, gdyż bardzo łatwo je pomylić z trującymi gatunkami. Zjedzenie już bardzo niewielkich ilości owocnika na przykład muchomora sromotnikowego może poczynić nieodwracalne szkody w organizmie, a nawet prowadzić do śmierci. Nie wykonuj próby smaku jeżeli podejrzewasz, że dany grzyb może być silnie trujący lub śmiertelnie trujący. Śmiertelnie trujący muchomor może być nadgryziony przez ślimaki (im nie szkodzi), więc nie sugeruj się tym przy zbieraniu grzybów. Pamiętaj też, że nie ma uniwersalnej recepty na sprawdzenie, czy dany grzyb jest trujący.

♦ Naucz się rozpoznawać grzyby zanim zaczniesz je zbierać. Nie zbieraj grzybów bez niezbędnego przygotowania i doświadczenia (nabytego przy zbieraniu grzybów pod okiem doświadczonych grzybiarzy, na skutek przebytych kursów lub nabytych uprawnień, przestudiowania atlasów, stałego weryfikowania pod względem szkodliwości informacji w najbardziej aktualnej literaturze mykologicznej).

Grzyby najlepiej zbierać do wiklinowych, przewiewnych koszy. Używanie papierowych toreb nie jest wskazane, a reklamówek i innych foliowych toreb jest wręcz szkodliwe. W reklamówce grzyby wilgotnieją, gniotą się i zaparzają, a w efekcie tkanka grzybów bardzo szybko ulega rozkładowi. Spożywanie takich grzybów grozi silnym zatruciem.

Wykręcać, czy ścinać? Wszystko jedno. Grzyby delikatnie wykręcamy ze ściółki lub ścinamy nożykiem - wybór sposobu zbioru nie ma znaczenia, ale miejsce zbioru przykrywaj ściółką, aby zapobiec wysychaniu grzybni i osłonić od światła (grzybnia jest wrażliwa na światło). Zebrane owocniki od razu oczyszczaj scyzorykiem ze ślimaków, liści oraz igliwia i patyków.

Nie wolno zbierać grzybów:

  • w parkach narodowych,
  • w rezerwatach przyrody,
  • gatunków chronionych.

♦ Jeżeli nie jesteś doświadczonym grzybiarzem unikaj:

  • bezwzględnie grzybów z białymi blaszkami na spodzie kapelusza,
  • bezwzględnie grzybów z trzonem i pierścieniem i bulwą w pochwie,
  • w ogóle grzybów blaszkowych (najlepiej zacznij od zbierania grzybów rurkowych, tzn. z siateczką na spodzie kapelusza, a spośród nich unikaj tych z czerwonymi porami),
  • następujących rodzajów grzybów:
    • lejkówki
    • czubajeczki
    • wieruszki
    • strzępiaki
    • zasłonaki
    • gałęziakowate
    • gąski brązowe i szare
    • purchawki i kurzawki,
    • mleczaje i gołąbki o nieprzyjemnym i ostrym smaku (próbkę należy zawsze wypluć, a jeśli masz wątpliwości czy dany grzyb jest gołąbkiem lub mleczajem - nie rób próby smakowej).

Sprawdzaj, czy grzyb nie jest robaczywy, spleśniały lub zbyt stary. W tym celu najlepiej przeciąć kapelusz i sprawdzić, czy miąższ jest opanowany przez larwy owadów lub czy nie jest zbyt gąbczasty. Stare i spleśniałe grzyby zostawiamy w spokoju.

Pozostałe rady:

  • Nie niszcz przyrody.
  • Nie zbieraj grzybów przy drogach, miejscach w których stosuje się chemiczne środki ochrony roślin, inne chemikalia, gdyż grzyby asymilują szczególnie dużo szkodliwych substancji (metale ciężkie, radioaktywny cez).
  • Zachowuj się należycie w lesie. Nie krzycz i nie bądź nienaturalnie cicho. Zbyt głośne zachowanie lub zaskoczenie cichym skradaniem może zdenerwować dzikie zwierzęta.
  • Na grzybobranie ubierz się właściwe, to znaczy załóż wodoodporne buty z wysoką cholewą, z grubą podeszwą, czapkę, porządne okrycie wierzchnie.
  • Zaopatrz się w kij, abyś nie odgarniał trawy ręką. W trawie może czaić się żmija.
  • Zabezpiecz się przed kleszczami i komarami.
  • Zadbaj o to aby się nie zgubić. Warto mieć przy sobie naładowany telefon z GPS.
  • Warto na grzyby wybrać się z towarzyszem, wówczas zawsze jest bezpieczniej.
  • Po dotarciu do domu grzyby warto rozłożyć w chłodnym miejscu i spożyć lub zakonserwować jeszcze tego samego dnia.

Zbieranie grzybów to pasja, hobby, rozrywka, sposób na spędzanie wolnego czasu, pozyskiwanie produktów spożyczych i przyprawowych. Warto zbieranie grzybów uczynić bezpiecznym, korzystając z powyższych porad.



© medianauka.pl, 2021-01-01, ART-3998

 

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Ewald Gerhardt - Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
  • Ewald Gerhardt - Przewodnik. Grzyby, ISBN 83-7073-084-1, MULTICO 1995
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Justyna Kołek, Ewa Furtak - Grzybownik, ISBN 978-83-8103-503-3, Pascal 2019

Ostatnio opublikowane w Pytajniku ...

Dlaczego niebo jest niebieskie?
Dlaczego niebo jest niebieskie?

Skoro Słońce jest żółte a kosmos czarny, to dlaczego niebo jest niebieskie za dnia? Czy to kwestia zanieczyszczenia powietrza?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Co to jest huba? Czy jest jadalna?
Co to jest huba? Czy jest jadalna?

Czy huby to wyodrębniony takson z królestwa grzybów? Czy to grzyby jadalne, czy też trujące? Do czego wykorzystuje się huby?



Zobacz też




Polecamy w naszym sklepie

Grzybownik i mapa
Grzyby lecznicze
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Atlas grzybów
Atlas grzybów - kieszonkowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.