Dlaczego śnieg skrzypi?
Śnieg tym lepiej skrzypi, im niższa jest temperatura otoczenia. Podczas siarczystych mrozów chodzenie po śniegu zawsze wiąże się z charakterystycznym dźwiękiem wydawanym przez śnieg. Dlaczego tak się dzieje?

Śnieg to zamarznięta woda i to w "uporządkowany sposób". Tworzy kryształki lodu układające się w płatki śniegu.
Przy ciśnieniu normalnym (około 1014 hPa) temperatura topnienia wody wynosi 0°C. Jednak wraz ze wzrostem ciśnienia maleje temperatura topnienia (woda topi się w coraz niższej temperaturze).
Gdy stopa człowieka naciska na warstwę śniegu, wywiera na niego wyższe niż atmosferyczne ciśnienie. Wzrost ciśnienia wywieranego na śnieg powoduje, że lód się zwyczajnie topi.
Gdy jest za zimno, na przykład temperatura powietrza spadnie poniżej 10°C, wówczas nacisk spowodowany ciężarem ciała nie roztopi śniegu pod butami.
Powoduje to załamywanie się różnych warstw śniegu pod butami, rozrywanie połączeń między cząsteczkami śniegu i zwykłe ocieranie o siebie kryształków lodu, czyli płatków śniegu. Śnieg jest wprawiany w oscylacje, które dają efekt słyszalny w postaci skrzypienia.
Wyższa temperatura otoczenia powoduje, że stopiony pod wpływem ciśnienia wywieranego przez człowieka śnieg (czyli zwykła woda) działa jak smar i skrzypienie nie jest tak wyraźnie słyszalne, a czasem usłyszymy wręcz chlupanie zamiast skrzypienia.
Ostatnio opublikowane w Pytajniku
Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Czy nietoperze wampiry wypijają krew?

Nierzadko można usłyszeć o nietoperzach wampirach. Skąd ta nazwa i czy faktycznie zwierzęta te wysysają krew ze swoich ofiar?
Rozwój pająków

Jakie strategie związane z rozwojem młodych występują u pająków? Czy przejawiają instynkt macierzyński? Czy karmią swoje młode?
Zobacz też
Termodynamika

Termodynamika jest nauką o cieple. Zajmuje się z makroskopowego punktu widzenia badaniem zjawisk cieplnych i innych procesów, które są związane z przemianą energii.
© medianauka.pl, 2019-08-22, ART-3662