Uszak bzowy, ucho bzowe

Uszak bzowy, ucho bzowe

© JRG – stock.adobe.com

Uszak bzowy, ucho bzowe (Auricularia auricula-judae) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny uszakowatych. Nie wydziela zapachu. Smak mdły.

Występowanie i środowisko PL

Wyrasta z żywych i martwych gałęzi najczęściej bzu czarnego, ale nie tylko. Preferuje drzewa porastające brzegi wód.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od sierpnia do marca.

Morfologia i anatomia

Owocnik czerwonawy, brązowy, ma kształt ludzkiego ucha. są miseczkowate lub muszlowate. Ma 3-12 cm szerokości i do 7 cm wysokości. Trzon bardzo krótki lub niewidoczny. Wierzch aksamitny. Wnętrze to warstwa zarodnikonośna. Miąższ czarny lub brązowy, galaretowaty.

Rozmnażanie

Wysyp biały.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Uszaki bzowe są hodowane w Azji na masową skalę. To między innymi słynne chińskie grzybki lub chińskie muchomory. To przysmak chiński i japoński. Służy jako przyprawa.

Cechy

Środowisko

lasy liściaste

lasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

saprofit
grzyb pasożytniczy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzględniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

    Okres występowania owocników ucha bzowego.

Pokrewne gatunki grzybów



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Hanna Kwaśna, Piotr Łakomy – Poradnik leśnika - Atlas hub, 978-83-7763-336-6, Multico 2015
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003

© medianauka.pl, 2021-03-01, GAT-639038




FacebookWhatsAppTwitter/XLinkedInEmail
©® Media Nauka 2008-2025 r.