Kępkowiec białawy, podblaszek zrosły

Kępkowiec białawy, podblaszek zrosły (Lyophyllum connatum)

© Henri Koskinen – stock.adobe.com

Kępkowiec białawy, podblaszek zrosły (Lyophyllum connatum) to gatunek trującego grzyba z rodziny Lyophyllaceae. Wyrasta w kępach, w których trzonki są u podstawy zrośnięte.

Występowanie i środowisko PL

Rośnie w lasach liściastych i iglastych, często w trawie, przy drogach.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od sierpnia do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 3-6 cm średnicy. Trzon ma 4-10 cm wysokości.

Kapelusz biały, szarawy. Kształt najpierw wypukły, potem rozpostarty. Brzeg dość długo podwinięty.

Blaszki białe, potem kremowe, gęsto upakowane.

Miąższ jest białawy

Trzon biały, szarawy. W górnej części biały nalot.

Podobne gatunki

Gatunek podobny do trującej lejkówki liściowej.

Rozmnażanie

Wysyp biały.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Kiedyś podblaszek zrosły uchodził za gatunek jadalny.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek trujący
gatunek trujący
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Okres występowania owocników podblaszka zrosłego.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003

© medianauka.pl, 2021-03-09, GAT-639090




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.