Logo Media Nauka

Facebook

Uszak bzowy, ucho bzowe (Auricularia auricula-judae)
© JRG - stock.adobe.com

Uszak bzowy, ucho bzowe

Uszak bzowy, ucho bzowe (Auricularia auricula-judae) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny uszakowatych. Nie wydziela zapachu. Smak mdły.

Występowanie i środowisko PL

Wyrasta z żywych i martwych gałęzi najczęściej bzu czarnego, ale nie tylko. Preferuje drzewa porastające brzegi wód.

Owocniki pojawiają się od sierpnia do marca.

Morfologia i anatomia

Owocnik czerwonawy, brązowy, ma kształt ludzkiego ucha. są miseczkowate lub muszlowate. Ma 3-12 cm szerokości i do 7 cm wysokości. Trzon bardzo krótki lub niewidoczny. Wierzch aksamitny. Wnętrze to warstwa zarodnikonośna. Miąższ czarny lub brązowy, galaretowaty.

Rozmnażanie

Wysyp biały.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Uszaki bzowe są hodowane w Azji na masową skalę. To między innymi słynne chińskie grzybki lub chińskie muchomory. To przysmak chiński i japoński. Służy jako przyprawa.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2021-03-01, GAT-639038


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

    Okres występowania owocników ucha bzowego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy liściaste

lasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

saprofit
grzyb pasożytniczy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów

Uszakowate
Uszakowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Hanna Kwaśna, Piotr Łakomy - Poradnik leśnika - Atlas hub, 978-83-7763-336-6, Multico 2015




Polecamy w naszym sklepie

Grzybownik i mapa
Grzyby lecznicze
Praktyczny atlas grzybów
Botanika
Atlas grzybów
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.