Żyworodność
Żyworodność jest rodzajem reprodukcji zwierząt tkankowych, która polega na rozwoju zapłodnionej komórki jajowej wewnątrz organizmu samicy. Płód czerpie substancje odżywcze z ciała matki za pomocą łożyska lub podobnych struktur. Jest to określenie żyworodności za pomocą kryteriów sposobu energii pobieranej przez zarodek.
Biorąc pod uwagę kryterium, w jaki sposób zarodek opuszcza ciało matki, za żyworodne uznaje się ostatnio także organizmy, które opuszczają ciało matki bez osłonek jajowych (zwierzęta jajożyworodne). Dziś używanie pojęcia jajożyworodności nie jest zalecane.
Jakie zwierzęta są żyworodne? Żyworodne są niemalże wszystkie ssaki poza stekowcami (kolczatka, dziobak), a biorąc pod uwagę drugie kryterium, także organizmy jajożyworodne.

Cieląca się krowa © Joanna Posiak - stock.adobe.com
Co ciekawe żyworodność występuje także w świecie roślin. W tym przypadku młoda roślina początkowo rozwija się na okazie rodzicielskim. Dopiero po pewnym czasie usamodzielnia się (namorzyny). Za rośliny żyworodne uważane są także te, których rozwój z nasiona zachodzi w owocach (mangrowce) jeszcze znajdujących się na roślinie macierzystej.
© medianauka.pl, 2022-09-25, A-4528