Zasłonakowate
Zasłonakowate (Cortinariaceae) to rodzina grzybów z rzędu pieczarkowców.
Gatunki
To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.

Galerina marginata
Hełmówka obrzeżona, hełmówka jadowita (Galerina marginata) to gatunek śmiertelnie trującego grzyba z rodziny Cortinariaceae. Ma smak i zapach mąki, ale pod żadnym pozorem nie wolno robić próby smaku.
Zdjęcia - galeria
Galeria ta zawiera zdjęcia gatunków opisywanych w tym artykule. Więcej zdjęć można zwykle znaleźć w artykułach, opisujących poszczególne rodzaje i gatunki.

Inne gatunki
- Alnicola melinoides
- zasłonak liliowy (Cortinarius alboviolaceus)
- zasłonak obmyty (Cortinarius allutus)
- zasłonak bezkształtny (Cortinarius anomalus)
- zasłonak odsłonięty (Cortinarius armillatus)
- zasłonak złoty (Cortinarius aurantioturbinatus)
- zasłonak modrordzawy (Cortinarius balteatoalbus)
- zasłonak czerwonołuskowy, zasłonak glinkowaty (Cortinarius bolaris)
- Cortinarius brunneus
- zasłonak płomienny (Cortinarius callisteus)
- zasłonak odrażający (Cortinarius camphoratus)
- zasłonak psi (Cortinarius caninus)
- zasłonak ziernisty (Cortinarius cephalixus)
- zasłonak cynamonowy (Cortinarius cinnamomeus)
- Cortinarius crassifolius
- zasłonak krępy (Cortinarius crassus)
- zasłonak cynamonowożółty (Cortinarius croceus)
- zasłonak gołąbkowy (Cortinarius cumatilis)
- zasłonak szaroblaszkowy (Cortinarius cyanophyllus)
- zasłonak odbarwiony (Cortinarius decoloratus)
- zasłonak błękitnoblaszkowy (Cortinarius delibutus)
- zasłonak biskupi (Cortinarius dibaphus)
- zasłonak elegancki (Cortinarius elegantior)
- zasłonak przyprószony (Cortinarius epipoleus)
- Cortinarius evernius
- zasłonak gruboblaszkowy (Cortinarius fraudulosus)
- zasłonak żółtobrzegi (Cortinarius gentilis)
- zasłonak niebieskostopy (Cortinarius glaucopus)
- Cortinarius hemitrichus
- zasłonak załamany (Cortinarius infractus)
- Cortinarius laniger
- zasłonak okazały (Cortinarius largiusculus)
- zasłonak mchowy (Cortinarius limonius)
- zasłonak śluzakowaty (Cortinarius mucifluus)
- zasłonak śluzowaty (Cortinarius muscigenus)
- zasłonak kleisty (Cortinarius muscosus)
- zasłonak ciemny (Cortinarius nelanotus)
- zasłonak gajowy (Cortinarius nemorensis)
- Cortinarius occidentalis
- Cortinarius ochrophyllus
- zasłonak anyżkowy (Cortinarius odorifer)
- zasłonak rudy, zasłonak trujący (Cortinarius orellanus)
- Cortinarius paleaceus
- zasłonak ziemisty (Cortinarius percomis)
- zasłonak miedzianordzawy (Cortinarius phoeniceus)
- zasłonak łuseczkowaty (Cortinarius pholideus)
- zasłonak siarkowożółty (Cortinarius pseudosulphureus)
- zasłonak purpurowiejący (Cortinarius purpurascens)
- zasłonak spiczasty (Cortinarius rubellus)
- Cortinarius russeus
- zasłonak słonawy (Cortinarius salor)
- zasłonak krwisty (Cortinarius sanguineus)
- zasłonak talkowy (Cortinarius sebaceus)
- zasłonak purpurowoblaszkowy, skórzak krwistoblaszkowy (Cortinarius semisanguineus)
- zasłonak torfowcowy (Cortinarius sphagneti)
- zasłonak kosmkowaty (Cortinarius spilomeus)
- Cortinarius stemmatus
- zasłonak przykręcony (Cortinarius subtoirtus)
- zasłonak ozdobny (Cortinarius subvalidus)
- Cortinarius torvus
- zasłonak brodaty (Cortinarius traganus)
- zasłonak pospolity (Cortinarius trivialis)
- zasłonak przydrożny (Cortinarius urbicus)
- zasłonak nijaki (Cortinarius variuus)
- zasłonak zielony (Cortinarius venetus)
- zasłonak drżący (Cortinarius vibratilis)
- zasłonak fioletowawy (Cortinarius violaceocinereus)
- zasłonak fioletowy (Cortinarius violaceus)
- zasłonak brązowożółty (Cortinarius vitellinus)
- Galerina atkinsoniana
- hełmówka kasztanowata (Galerina badipes)
- Galerina clavata
- Galerina paludosa
- Galerina pumila
- Galerina triscopa
- łysak penetrujący (Gymnopilus penrtrans)
- łysak wspaniały (Gymnopilus spectabilis)
- włośnianka rosista (Hebeloma crustuliniforme)
- Hebeloma leucosarx
- Hebeloma longicaudum
- włośnianka ciemnobrązowa (Hebeloma mesophaeum)
- włośnianka korzeniasta (Hebeloma radicosum)
- Hebeloma senescens
- włośnianka musztardowa (Hebeloma sinapizans)
- Hebeloma vaccinum
- strzępiak brunatny (Inocybe adaequata)
- Inocybe aeruginascens
- strzępiak bongardowy (Inocybe bongardii)
- strzępiak Bresadoli (Inocybe bresadolae)
- strzępiak kędzierzawy (Inocybe cincinnata)
- strzępiak Cooke'a (Inocybe cookei)
- strzępiak kokoryczowy (Inocybe corydalina)
- strzępiak słodkogorzki (Inocybe dulcamara)
- strzępiak ceglasty (Inocybe erubescens)
- strzępiak włóknisty (Inocybe fibrosa)
- strzępiak kosmkowaty (Inocybe flocculosa)
- strzępiak gruszkowaty (Inocybe fraudans)
- strzępiak ziemisty (Inocybe geophylla)
- strzępiak najeżony (Inocybe hirtella)
- Inocybe impexa
- strzępiak jakubowy (Inocybe jacobi)
- strzępiak poszarpany (Inocybe lacera)
- strzępiak wełnisty (Inocybe lanuginosa)
- strzępiak plamisty (Inocybe maculata)
- strzępiak mieszany (Inocybe mixtilis)
- strzępiak malutki (Inocybe petiginosa)
- Inocybe piceae
- strzępiak strzępkowaty (Inocybe rimosa)
- strzępiak bzowy (Inocybe sambucina)
- strzępiak krótkospory (Inocybe soluta)
- strzępiak łuskowaty (Inocybe squamata)
- białozasłonak bulwiasty (Leucocortinarius)
- Phaeocollybia christinae
- korzenianka rdzawożółta (Phaeocollybia lugubris)
- Ramicola reducta
- płachetka kołpakowata (Rosites caperatus)
Kalendarz przyrody
Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | Hełmówka obrzeżona: Okres występowania w naturze owocników hełmówki obrzeżonej (jadowitej). |
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Ewald Gerhardt - Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
- Aurel Dermek, Albert Pilat - Poznajemy grzyby, ISBN 83-04-02963-4, OSSOLINEUM 1988
Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną

W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
© medianauka.pl, 2021-03-20, RODZ-1622