logo



Psathyrellaceae

Psathyrellaceae to rodzina grzybów z rzędu pieczarkowców.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Czernidłak pstryCzernidłak pstry PL

Coprinopsis picacea

Czernidłak pstry (Coprinopsis picacea) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny Psathyrellaceae. Wydziela nieprzyjemną woń.





Inne gatunki

  • kołpaczek Rickena (Panaeolus acuminatus)
  • kołpaczek pośredni (Panaeolus cinctulus)
  • kołpaczek koprofilny (Panaeolus fimicola)
  • Panaeolus olivaceus
  • kołpaczek motylkowy (Panaeolus papilionaceus)
  • kołpaczek półjajowaty (Panaeolus semiovatus)
  • Psathyrella artemisiae
  • Psathyrella atrolaminata
  • Psathyrella berolinensis
  • Psathyrella bifrons
  • kruchaweczka zaroślowa (Psathyrella candolleana)
  • Psathyrella caputmesudae
  • Psathyrella conopilus
  • Psathyrella corrugis
  • Psathyrella cotonea
  • Psathyrella hirta
  • kruchaweczka omszona (Psathyrella lacrymabunda)
  • Psathyrella marcescibilis
  • Psathyrella multipedata
  • Psathyrella pennata
  • Psathyrella piluliformis
  • Psathyrella prona
  • Psathyrella spadicea
  • Psathyrella spadiceogrisea
  • Psathyrella typhae

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

       Czernidłak pstry: Okres występowania owocników czernidłaka pstrego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




© medianauka.pl, 2021-02-19, RODZ-1584



 

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.




Polecamy w naszym sklepie

Atlas grzybów - kieszonkowy
Kolorowe skarpetki Kostka
Kolorowe skarpetki Miasto
Mapa świata Puzzle
Praktyczny atlas grzybów
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.