Logo Media Nauka

Facebook

Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus)
© Tarabalu - stock.adobe.com

Boczniak ostrygowaty

Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny boczniakowatych. Pachnie jak huba. Jest bardzo smaczny i często spotykany w obrocie handlowym. Może być także hodowany w warunkach domowych. Jest bardzo chętnie uprawiany na podłożu z kory, trocin, odpadów sadowniczych i słomy.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach liściastych i rzadziej iglastych. Rośnie kępkowo na martwym drewnie, zwykle około metra nad ziemią.

Owocniki pojawiają się od grudnia do marca.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 5-15 cm średnicy.

Kapelusz może być brązowy, kremowy, szarawy, liliowy, fioletowobrązowy, a nawet czarny. Kształt najpierw językowaty, potem muszelkowaty. Brzeg u młodych owocników jest podwinięty.

Blaszki są najpierw białawe, potem pomarańczowe, jasnożółte, rzadkie. Zbiegają aż do dolnej części trzonu

Miąższ jest biały.

Trzon boczny, bardzo krótki, białawy lub brązowawy. wiele trzonków jest zwykle ze sobą zrośniętych u podstawy.

Podobne gatunki

Boczniak jest podobny z do niejadalnego łycznika późnego, który ma żółte blaszki.

Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Nazwa gatunkowa wskazuje na podobieństwo do ostryg. Kapelusze często wyrastają grupowo, jeden nad drugim i nieco przypominają hodowlę ostryg. Kapelusze są ułożone zwykle równolegle do siebie. Tworzą schodkowe struktury.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2021-02-20, GAT-639026


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników boczniaka ostrygowatego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny

Pokrewne gatunki grzybów

Boczniakowate
Boczniakowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014




Polecamy w naszym sklepie

Grzybownik i mapa
Grzyby lecznicze
Praktyczny atlas grzybów
Atlas grzybów - kieszonkowy
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.