
Boczniak ostrygowaty
Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny boczniakowatych. Pachnie jak huba. Jest bardzo smaczny i często spotykany w obrocie handlowym. Może być także hodowany w warunkach domowych. Jest bardzo chętnie uprawiany na podłożu z kory, trocin, odpadów sadowniczych i słomy.
Występowanie i środowisko PL
Występuje w lasach liściastych i rzadziej iglastych. Rośnie kępkowo na martwym drewnie, zwykle około metra nad ziemią.
Owocniki pojawiają się od grudnia do marca.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 5-15 cm średnicy.
Kapelusz może być brązowy, kremowy, szarawy, liliowy, fioletowobrązowy, a nawet czarny. Kształt najpierw językowaty, potem muszelkowaty. Brzeg u młodych owocników jest podwinięty.
Blaszki są najpierw białawe, potem pomarańczowe, jasnożółte, rzadkie. Zbiegają aż do dolnej części trzonu
Miąższ jest biały.
Trzon boczny, bardzo krótki, białawy lub brązowawy. wiele trzonków jest zwykle ze sobą zrośniętych u podstawy.
Podobne gatunki
Boczniak jest podobny z do niejadalnego łycznika późnego, który ma żółte blaszki.
Rozmnażanie
Zarodniki białe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Nazwa gatunkowa wskazuje na podobieństwo do ostryg. Kapelusze często wyrastają grupowo, jeden nad drugim i nieco przypominają hodowlę ostryg. Kapelusze są ułożone zwykle równolegle do siebie. Tworzą schodkowe struktury.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-02-20, GAT-639026 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● Okres występowania owocników boczniaka ostrygowatego.
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste


gatunek jadalny

Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014