Logo Media Nauka

Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa)
© cheekylorns - Fotolia.com

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa Willd.) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny komosowatych, rośliny uprawnej, dającej wartościowe nasiona i jadalne liście.

Występowanie i środowisko

Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej. Nie jest wymagająca co do podłoża. Wymaga jednak wilgoci. U nas gatunek ten występował w okolicach Gubina. W naszej strefie klimatycznej nie może być uprawiany.

Kwitnie w okresie od czerwca do sierpnia. To roślina odporna na niskie temperatury.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 150 cm.

Łodyga jest wysoka na 150 cm.

Liście są szerokie, trójklapowe.

Kwiaty są różowawe, zebrane w gęste kiście.

Nasiona mają średnicę od 1,1 do 2,5 mm średnicy. U form uprawnych nasiona mają różne barwy. Są jadalne.

Ochrona i zagrożenia

To gatunek obcy w naszej florze.

Ciekawostki

Inkowie uprawiali komosę ryżową w górach dla nasion. Jadalne są także liście. Nasiona to jedne z najbardziej odżywczych nasion świata, zawierające aż 19% białka, którego skład chemiczny przypomina skład białka krowiego mleka. Zawartość cukru wynosi tylko 5 %, zatem nasiona te nie są tuczące. Mają podobne zastosowanie w kuchni jak ryż, stąd nazwa gatunkowa rośliny. Nasiona smakują łagodnie, natomiast liście są lekko pikantne i stosuje się je w kuchni podobnie jak szpinak i, podobnie jak szpinak, zawierają duże ilości żelaza i innych mikroelementów.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-14, GAT-4666

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Komosa ryżowa
         

Kwitnie komosa ryżowa.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Parametry

Kolor kwiatów

różowy kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

półcień
Środowsko

górskie
Użytek

rośliny uprawne
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin

ikonaKomosa biała, lebioda
Chenopodium album
Komosowate
Komosowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.