Mak polny

Mak polny (Papaver rhoeas L.) to jara lub ozima roślina jednoroczna, zaliczana do chwastów polnych, powszechnie znana, kojarzona z uprawami zbóż. Dziś mniej liczna niż dawniej, na skutek nowoczesnych metod upraw.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Mak polny (Papaver rhoeas)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Występuje na terenie całego kraju, głównie na niżu. Nie występuje w górach. Mak polny występuje na dużym obszarze Europy oraz Azji, a także w północnej części Afryki. Preferuje ciężkie gleby, często rośnie w zbożach, na ugorach, miedzach, terenach ruderalnych. Jest to roślina synantropijna. Lubi światło i ciepło.

Mak polny kwitnie w okresie od maja do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 20-70 cm.

Łodyga jest zwykle pojedyncza, czasem rozgałęziona, prosta, pokryta długimi włoskami.

Liście dolne są krótkoogonkowe, górne siedzące, pierzastodzielne. Krawędzie mają odcinki ostro ząbkowane.

Kwiaty są pojedyncze o owalnych, czterech płatkach, koloru czerwonego, rzadko fioletowego lub białego. U ich podstawy znajduje się czarna plama. Słupek jest nagi, liczne pręciki są koloru czarnego. Kwiat nie dzieli się na kielich i koronę.

Owoc to makówka o długości do 2,2 cm. Wewnątrz ma niepełne przegrody. owoc maku polnego - makówka

Nasiona mają nerkowaty kształt. Ich długość osiąga 1 mm. Są brązowe.

Korzeń przypomina pal. Jest białego koloru.

Rozmnażanie

Mak polny rozmnaża się za pomocą nasion. Jest to roślina owadopylna.

Ochrona i zagrożenia

To pospolita roślina. Nie wymaga ochrony. W uprawach zbóż jest traktowany jako chwast.

Ciekawostki

Mak polny pojawił się na naszych terenach już w neolicie. Pochodzi prawdopodobnie z rejonów Morza Śródziemnego.

Nasiona maku polnego mogą kiełkować nawet po 40 latach przechowywania.

Przepisy kucharskie


Zbiory i zastosowanie

Mak polny ma zdolności uspakajające oraz ściągające. Uśmierza ból i działa rozkurczowo oraz wykrztuśnie. Nasiona stosuje się na kaszel i bezsenność oraz zaburzenia pracy żołądka na tle nerwowym. Uwaga! Nie wolno spożywać żadnej części rośliny na surowo!

Płatki kwiatów zbiera się podczas kwitnienia, a nasiona latem, gdy już są dojrzałe.

Pielęgnacja

Ta roślina nie wymaga pielęgnacji.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Kwitnie mak polny.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

czerwony kwiatbiały kwiatfioletowy kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

synantropijne
Użytek

zioła
chwasty
roślina lecznicza
Liście

pojedyncze, skrętoległe, pierzastodzielne, ząbkowane, ogonkowe, siedzące

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



© medianauka.pl, 2017-05-05, GAT-4384




©® Media Nauka 2008-2023 r.