Logo Media Nauka

Facebook

Parzeplin chilijski (Gunnera tinctoria)
© simona - stock.adobe.com

Parzeplin chilijski

Parzeplin chilijski (Gunnera tinctoria) to roślina z rodziny gunnerowatych.

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Ameryce Południowej, gdzie rośnie w lasach, na wilgotnych łąkach.

Kwitnie w okresie od czerwca do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 200 cm.

Liście są osadzone na mocnych, mięsistych, pokrytych kolcami, bardzo długich (do 1,8 m) ogonkach z czerwonym nalotem. Liście klapowane, bardzo duże. Osiągają do 2 m średnicy. Mają okrągły lub nerkowaty kształt. Są dłoniasto klapowane, brzegiem ząbkowane. Powierzchnia i nerwy od spodu są owłosione.

Kwiaty są zebrane w kwiatostan o długości 50 cm. Przypomina nieco szyszkę. Kwiaty mają zielonkawy kolor. Płatków korony nie ma.

Owoc to czerwony pestkowiec.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-09-10, GAT-16121


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitnie parzeplin chilijski.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Parametry

Kolor kwiatów

zielony kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
Środowsko

leśne
łąkowe
Użytek


Pokrewne gatunki roślin

Parzeplinowate, gunnerowate
Parzeplinowate, gunnerowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Beata Grabowska, Tomasz Kubala - Encyklopedia bylin t. I i II, ISBN 978-83-7506-845-0, Zysk i S-ka 2011




Polecamy w naszym sklepie

Ekologiczna torba bawełniana - Jabłoń
Rośliny wydm, klifów, solnisk
Kolorowe skarpetki Pomidory
Ekologiczna torba bawełniana - figa
Rośliny chronione
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.