
Twardziak jadalny, shii-take
Twardziak jadalny, shii-take (Lentinula edodes) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny Omphalotaceae. Pachnie czosnkiem i ma łagodny, wyśmienity smak oraz właściwości lecznicze.
Występowanie i środowisko
Występuje w naturze w Azji (Chiny i Japonia). To grzyb uprawiany na drewnie gatunków liściastych. Grzyb ten może być uprawiany także u nas. Robi się to na trocinach drzewa liściastego przemieszanymi z kukurydzą, śrutą pszenną, otrębami, odpadami owocowymi.
Owocniki pojawiają się cały rok.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 5-10 cm średnicy.
Kapelusz brązowawy, czasem z czerwonym odcieniem, z białymi łuskami na skraju. Kształt najpierw wypukły, później spłaszczony. Brzeg diośc długo podwinięty
Blaszki białe, gęsto upakowane, brązowiejące.
Miąższ jest biały.
Trzon biały lub jasnobrązowy z jasnymi kosmkami, często wygięty. Ma kosmaty pierścień.
Rozmnażanie
Zarodniki białe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
W sieci grzyby te nazywa się po prostu shitake lub shiitake. Grzybki shii-take są bardzo smaczne i zdrowe.
To grzyby lecznicze. Młode owocniki obniżają poziom cholesterolu w organizmie i mają działanie przeciwzakrzepowe. Związki puryny zawarte w tym gatunku działają jak antybiotyki, Zawierają też związki o działaniu przeciwgrzybicznym. Mają także działanie hamujące rozwój nowotworów.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-02-17, GAT-639020
Cechy
lasy liściaste

gatunek jadalny

saprofit
Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015