logo




Sromotnikowate

Sromotnikowate (Phallaceae) to rodzina grzybów z rzędu sromotnikowców.

Wygląd

Owocniki mają złożoną budowę. Owocniki młode jajowate, zamknięte. Starsze mają trzon i kapelusz pokryty glebą, która intensywnie, nieprzyjemnie pachnie.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Mądziak psiMądziak psi PL

Mutinus caninus

Mądziak psi (Mutinus caninus) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny sromotnikowatych o nieprzyjemnym zapachu, przypominającym nieco kocie odchody.


Okratek australijskiOkratek australijski PL

Clathrus archeri

Okratek australijski (Clathrus archeri) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny sromotnikowatych. Wydziela przykrą woń padliny albo odchodów.


Sromotnik bezwstydny, sromotnik smrodliwySromotnik bezwstydny, sromotnik smrodliwy PL

Paxillus involutus

Sromotnik bezwstydny, sromotnik smrodliwy (Phallus impudicus) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny sromotnikowatych. Pachnie padliną.





Inne gatunki

  • okratek czerwony (Clathrus ruber)
  • mądziak malinowy (Mutinus ravenelii)
  • sromotnik fiołkowy (Phallus hadriani)

Występowanie i środowisko

W Polsce występują w lasach liściastych i iglastych.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

       Mądziak psi: Okres występowania owocników mądziaka psiego.
        Okratek australijski: Okres występowania w Polsce owocników okratka australijskiego.
      Sromotnik bezwstydny, sromotnik smrodliwy: Okres występowania owocników sromotnika bezwstydnego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




© medianauka.pl, 2021-02-20, RODZ-1587



 

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.




Polecamy w naszym sklepie

Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Grzyby lecznicze
kolorowe skarpetki góra lodowa
Praktyczny atlas grzybów
Kolorowe skarpetki Miasto
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.