PL

Szczawik zajęczy

Szczawik zajęczy, zajęcza kapusta (Oxalis acetosella L.) to gatunek rośliny zielnej z rodziny szczawikowatych, pospolicie występującej w naszych lasach, o jadalnych liściach. Szczawik zaliczany jest do bylin. Z uwagi na liście przypomina koniczynę.



Szczawik zajęczy (Oxalis acetosella)
© medianauka

Występowanie i środowisko

Rośnie na cienistych stanowiskach w lasach, zaroślach, na zrębach. Występuje w niemal całej Europie, Azji oraz w Ameryce Północnej. Występuje także w górach po piętro kosodrzewiny. Nie ma dużych wymagań glebowych.

Kwitnie od kwietnia do początku czerwca.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 15 cm.

Liście są trzylistkowe, delikatne. Listki odwrotnie sercowate

Kwiaty są pojedyncze, białe, biało-fioletowe, delikatne, z pięcioma płatkami z fioletowymi żyłkami.

Owoc to torebka pięcioboczna o jajowatym kształcie. Dzięki budowie owocni nasiona mogą być rozsiane na odległość nawet 1-2 m.

Część podziemna to pełzające kłącze, z którego wyrastają liście i szypułki z kwiatami.

Rozmnażanie

To kwiaty zapylane przez owady, jednak czasem pojawiają się także kwiaty przystosowane do samozapylenia (zjawisko klejstogamii). Kwiaty te wówczas wytwarzają mało pyłku, nie wytwarzają nektaru i nie są rozwinięte.


Ochrona i zagrożenia

Nie znajduje się pod ochroną. Jest pospolity.

Ciekawostki

Liście wystawione na słońce składają się i opadają w dół.

To roślina jadalna, zawierająca kwas szczawiowy. Należy więc uważać przy jej spożywaniu, szczególnie osoby z chorymi nerkami.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2017-05-31, GAT-4412


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
szczawik zajęczy
         

Kwitnie szczawik zajęczy

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatfioletowy kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

cień
Środowsko

leśne
Użytek

Liście

złożone, 3-listkowe, odwrotnie sercowate




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.