Zebry

Zebry

Zebry należą do rodzaju Equus z rodziny koniowatych. To jedne z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych zwierząt afrykańskich.

Wygląd

Najbardziej charakterystyczną cechą jest ciało, na którym znajdują się czarno-białe pasy. Głowa jest duża, szyja mocna, nogi dość krótkie.

Gatunki

Do zebr zaliczamy trzy gatunki:

Zebra górskaZebra górska (Equus zebra)

To najmniejszy przedstawiciel zebr z podgatunkami: Equus zebra hartmannae,
Equus zebra zebra


Zebra Grevy'egoZebra Grevy'ego (Equus grevyi)

Zebra Grevy'ego (Equus grevyi) to gatunek zebry, jeden z trzech żyjących dziś na świecie. Jest to największy gatunek zebry.


Zebra stepowaZebra stepowa (Equus quagga)

Zebra stepowa to afrykański ssak z rodziny koniowatych. Cechą charakterystyczną zebry są biało-czarne pasy na całym ciele.

Nazwa
Zebry (Equus)
Występowanie
Afryka
Liczba gatunków na świecie
3
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Nieparzystokopytne (Perissodactyla)
Rodzina: Koniowate (Equidae)
Długość ciała
Wysokość: do 160 cm w kłębie.
Masa ciała: do 400 kg.
Największy gatunek
Zebra Grevy'ego
Najmniejszy gatunek
Zebra górska
Długość życia
30 lat

Podgatunki zebry stepowej:

1) zebra Burchella (E. q. burchelli)
2) zebra Chapmana (E. q. chapmani)
3) E. q. borensis
4) zebra równikowa, zebra Granta (E. q. boehmi)
5) E. q. crawshayi
6) kwagga właściwa † (E. q. quagga) - podgatunek wymarły.

Występowanie i środowisko

Wszystkie zebry żyją w Afryce. Zebra stepowa i zebra Grevy'ego żyje na sawannach, zebra górska na terenach górskich. Zebry unikają lasów i wilgotnych miejsc.

Tryb życia i zachowanie

Zebry tworzą stada złożone z 10-30 osobników (poza zebrą Gravy'ego są to zwykle stada rodzinne). Na ogół w stadzie znajduje się jeden samiec i samice z młodymi. Gdy samiec przewodnik ginie, samice przyłączają sie do innego stada. Podczas wędrówek zebry łączą się, także z innymi zwierzętami sawanny, w ogromne stada. To ruchliwe zwierzęta. Rzadko można zobaczyć widok leżących zebr. Są też bardzo płochliwe. Zebra potrafi uciekać z prędkością 60 km/h. W nocy wędrują do wodopojów.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Pożywienie

Zebry zjadają głównie trawy, choć zjadają na ogół wszystko, co rośnie.

Rozmnażanie

Ciąża trwa około roku. Samica rodzi jedno źrebię o jasnobrązowym ubarwieniu. Źrebię bardzo szybko staje na własne nogi i biega za matką.

Ochrona i zagrożenia

Zebry są bliskie zagrożenia wymarciem lub zagrożone wymarciem, w zależności od gatunku.

Ciekawostki

Zebry są odporne na ukąszenia muchy tse-tse, dzięki czemu są długowieczne.

Zebry nie zostały udomowione z uwagi na to, iż dość szybko się męczą.

Zdjęcia i grafiki - galeria





© medianauka.pl, 2017-03-01, ART-3500





Polecamy w naszym sklepie

MATURA 2021 BIOLOGIA. TESTY I ARKUSZE OPERON
Egzamin maturalny Biologia
Ekologia - krótkie wykłady
Mały mikroskop DIY (powiększenie 10 x)
Biologia Zbiór zadań Matura Witkowski
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.