Logo Serwisu Media Nauka
Zebry

Zebry

Zebry należą do rodzaju Equus z rodziny koniowatych. To jedne z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych zwierząt afrykańskich.

Wygląd

Najbardziej charakterystyczną cechą jest ciało, na którym znajdują się czarno-białe pasy. Głowa jest duża, szyja mocna, nogi dość krótkie.

Gatunki

Do zebr zaliczamy trzy gatunki:

Zebra górskaZebra górska (Equus zebra)

To najmniejszy przedstawiciel zebr z podgatunkami: Equus zebra hartmannae,
Equus zebra zebra


Zebra Grevy'egoZebra Grevy'ego (Equus grevyi)

Zebra Grevy'ego (Equus grevyi) to gatunek zebry, jeden z trzech żyjących dziś na świecie. Jest to największy gatunek zebry.


Zebra stepowaZebra stepowa (Equus quagga)

Zebra stepowa to afrykański ssak z rodziny koniowatych. Cechą charakterystyczną zebry są biało-czarne pasy na całym ciele.

Nazwa
Zebry (Equus)
Występowanie
Afryka
Liczba gatunków na świecie
3
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Nieparzystokopytne (Perissodactyla)
Rodzina: Koniowate (Equidae)
Długość ciała
Wysokość: do 160 cm w kłębie.
Masa ciała: do 400 kg.
Największy gatunek
Zebra Grevy'ego
Najmniejszy gatunek
Zebra górska
Długość życia
30 lat

Podgatunki zebry stepowej:

1) zebra Burchella (E. q. burchelli)
2) zebra Chapmana (E. q. chapmani)
3) E. q. borensis
4) zebra równikowa, zebra Granta (E. q. boehmi)
5) E. q. crawshayi
6) kwagga właściwa † (E. q. quagga) - podgatunek wymarły.

Występowanie i środowisko

Wszystkie zebry żyją w Afryce. Zebra stepowa i zebra Grevy'ego żyje na sawannach, zebra górska na terenach górskich. Zebry unikają lasów i wilgotnych miejsc.

Tryb życia i zachowanie

Zebry tworzą stada złożone z 10-30 osobników (poza zebrą Gravy'ego są to zwykle stada rodzinne). Na ogół w stadzie znajduje się jeden samiec i samice z młodymi. Gdy samiec przewodnik ginie, samice przyłączają sie do innego stada. Podczas wędrówek zebry łączą się, także z innymi zwierzętami sawanny, w ogromne stada. To ruchliwe zwierzęta. Rzadko można zobaczyć widok leżących zebr. Są też bardzo płochliwe. Zebra potrafi uciekać z prędkością 60 km/h. W nocy wędrują do wodopojów.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Pożywienie

Zebry zjadają głównie trawy, choć zjadają na ogół wszystko, co rośnie.

Rozmnażanie

Ciąża trwa około roku. Samica rodzi jedno źrebię o jasnobrązowym ubarwieniu. Źrebię bardzo szybko staje na własne nogi i biega za matką.

Ochrona i zagrożenia

Zebry są bliskie zagrożenia wymarciem lub zagrożone wymarciem, w zależności od gatunku.

Ciekawostki

Zebry są odporne na ukąszenia muchy tse-tse, dzięki czemu są długowieczne.

Zebry nie zostały udomowione z uwagi na to, iż dość szybko się męczą.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2017-03-01, ART-3500







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.