Zebra górska

Zebra górska (Equus zebra) to jeden z trzech gatunków zebry. Zebra ta charakteryzuje się gęstymi paskami, ma smukłe ciało i wąskie kopyta, widoczne jest też zwisające podgardle. Brzuch jest biały. Grzywa jest krótka i stojąca.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Zebra górska (Equus zebra)

Karoo National Park, Południowa Afryka © peterfodor - fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Zebra ta, jak wszystkie pozostałe gatunki, żyje w południowo-zachodniej Afryce, na obszarach górskich, porośniętych trawami. Nie występuje na sawannach.

Tryb życia i zachowanie

Zebry te tworzą stałe grupy rodzinne. Ich terytorium obejmuje nawet kilka tysięcy kilometrów kwadratowych.

Morfologia i anatomia

Osiąga 120 cm wysokości w kłębie.

Pożywienie

Żywi się głównie trawą.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To najmniejszy przedstawiciel zebr.

To bardzo rzadko spotykany w ogrodach zoologicznych gatunek zebry.

zebry
Zebry

Artykuł

 


Pokrewne gatunki ssaków


Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Powiązane quizy

Ssaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
19.46 / 64.87%
2024-01-20



© medianauka.pl, 2017-03-01, GAT-3944




©® Media Nauka 2008-2023 r.