Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Zebra górska
(Equus zebra)

Zebra górska (Equus zebra) to jeden z trzech gatunków zebry. Zebra ta charakteryzuje się gęstymi paskami, ma smukłe ciało i wąskie kopyta, widoczne jest też zwisające podgardle. Brzuch jest biały. Grzywa jest krótka i stojąca.

Zebra górska (Equus zebra)
Karoo National Park, Południowa Afryka © peterfodor - fotolia.com

Nazwa gatunku
Zebra górska (Equus zebra)
Nazwy obce
angielska: Mountain Zebra, Hartmann's Mountain Zebra
niemiecka: Bergzebra
czeska: Zebra horská
francuska: Zèbre de Hartmann, Zèbre de montagne de Hartmann
hiszpańska: Cebra de Hartmann
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Zebra górska - mapa występowania na świecie
Wielkość
Wysokość w kłębie: 120 cm
Podgatunki
Equus zebra hartmannae
Equus zebra zebra
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Nieparzystokopytne (Perissodactyla)
Rodzina: Koniowate (Equidae)

Występowanie i środowisko

Zebra ta, jak wszystkie pozostałe gatunki, żyje w południowo-zachodniej Afryce, na obszarach górskich, porośniętych trawami. Nie występuje na sawannach.

Tryb życia i zachowanie

Zebry te tworzą stałe grupy rodzinne. Ich terytorium obejmuje nawet kilka tysięcy kilometrów kwadratowych.

Morfologia i anatomia

Osiąga 120 cm wysokości w kłębie.

Pożywienie

Żywi się głównie trawą.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To najmniejszy przedstawiciel zebr.

To bardzo rzadko spotykany w ogrodach zoologicznych gatunek zebry.

zebry
Zebry

Artykuł

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2017-03-01, GAT-3944








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.