Koń Przewalskiego

Koń Przewalskiego (Equus przewalskii) to duży ssak z rodziny koniowatych, podobny do konia domowego. Jest to jedyny gatunek dzikiego konia, który żyje dziś na wolności. Ma krótką, stojącą grzywę bez grzywki. Ogier jest nieco większy od klaczy. Sierść w lecie jest rudobrązowa, żółtawa na spodzie. Wzdłuż grzbietu widać ciemną pręgę.


Koń Przewalskiego (Equus przewalskii)
© pusti - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Koń Przewalskiego występuje na niewielkim obszarze w Azji (Mongolia i Chiny), gdzie poddano gatunek reintrodukcji. Występuje na półpustyniach, pustyniach, w tym słonych.

Tryb życia i zachowanie

To płochliwe zwierzę. Koń Przewalskiego żyje 25-30 lat.

Morfologia i anatomia

Długość głowy i tułowia wynosi do 2 m, ogona do 90 cm, wysokość w kłębie 130 cm. Ciężar ciała wynosi do 350 kg.

Pożywienie

Pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Klacz rodzi źrebięta w okresie od kwietnia do maja.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To jedyny dziki koń na świecie.

Daje płodne potomstwo w krzyżówce z koniem domowym.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-12-02, GAT-3941




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.