Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Zebra Grevy'ego
(Equus grevyi)

Zebra Grevy'ego (Equus grevyi) to gatunek zebry, jeden z trzech żyjących dziś na świecie. Jest to największy gatunek zebry. Głowa jest dość wąska i długa. Uszy dość duże i okrągłe. Paski na ciele są wąskie i nie występują na brzuchu, który jest całkowicie biały. Paski na tułowiu biegną z góry na dół, zaś na zadzie ukośnie. Grzywa jest sztywno odstająca. Przez grzbiet biegnie czarna pręga.

Zebra Grevy'ego (Equus grevyi)
© sombra_de_luna - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Zebra Grevy'ego (Equus grevyi)
Nazwy obce
angielska: Grevy's Zebra
niemiecka: Grevyzebra
czeska: Zebra Grévyho
francuska: Zèbre de Grévy
hiszpańska: Cebra de Grévy
Pierwsze opisanie gatunku
Oustalet, 1882
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Zebra Grevy'ego - mapa występowania na świecie
Wielkość
Wysokość w kłębie: 160 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Nieparzystokopytne (Perissodactyla)
Rodzina: Koniowate (Equidae)

Występowanie i środowisko

Zebra ta, jak wszystkie pozostałe gatunki, żyje w Afryce w Etiopii oraz północnej części Kenii. Zasiedla suche stepy.

Tryb życia i zachowanie

W odróżnieniu od dwóch pozostałych gatunków, osobniki zebry Grevy'ego nie tworzą stałych grup. Ich związki są dość luźne, a niewielkie stada zmieniają swój skład. To dość płochliwe zwierzęta.

Morfologia i anatomia

W kłębie zebra ta osiąga 160 cm wysokości.

Pożywienie

Żywi się głównie trawą.

Rozmnażanie

Okres ciąży trwa 406 dni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jest to największy gatunek zebry.

zebry
Zebry

Artykuł

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2017-03-01, GAT-3943








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.