Onager

Onager (Equus hemionus onager) to blisko spokrewniony z kułanem i kiangiem przedstawiciel koniowatych (jest to obecnie podgatunek kułana). Grzywa jest krótka, stojąca. Ogon jest cienki, zakończony pęczkiem ciemnych włosów. Sierść bardzo jasna, nogi i strona brzuszna są białe. Wzdłuż grzbietu ciągnie się brązowy pas. Onager jest odporny na wysokie temperatury i brak wody. Jest bliski wyginięcia.


Onager (Equus hemionus onager)
© VLD - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Syria, Afganistan, Iran. Zamieszkuje pustynie i półpustynie.

Tryb życia i zachowanie

Jest płochliwy i wytrwały w biegu.

Pożywienie

Zjada rośliny, nawet ich suche części.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 12 miesięcy. Rodzi się zwykle 1 mode. Samica karmi młode przez 6-8 miesięcy.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To jeden z najmniejszych przedstawicieli rodziny koniowatych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-24, GAT-381






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.