Logo Serwisu Media Nauka


Kułan, osioł azjatycki (Equus hemionus)

Kułan, osioł azjatycki (Equus hemionus) to ssak z rodziny koniowatych, żyjący w niewielkich stadach złożonych z ogiera i kilku klaczy. W okresie rui ogiery walczą o samice (walka polega na gryzieniu i kopaniu). Dorastające kułany opuszczają stado i żyją samotnie. Samce znaczą kałem swoje terytorium.

Kułan, osioł azjatycki (Equus hemionus)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Kułan, osioł azjatycki (Equus hemionus)
Synonimy
Equus bahram (Pocock, 1947)
Equus bedfordi Matschie, 1911
Equus blanfordi (Pocock, 1947)
Equus castaneus Lydekker, 1904
Equus dzigguetai (Wood, 1879)
Equus ferus Erxleben, 1777
Equus finschi Matschie, 1911
Equus hamar C.H. Smith, 1841
Equus hemionos Boddaert, 1785
Equus hemippus I. Geoffroy Saint-Hilaire, 1855
Equus indicus George, 1869
Equus indicus (Sclater, 1862)
Equus khur Lesson, 1827
Equus kulan (Groves & Mazák, 1967)
Equus luteus Matschie, 1911
Equus onager Boddaert, 1785
Equus onager Pallas, 1777
Equus syriacus Milne-Edwards, 1869
Equus typicus Sclater, 1891
Nazwy obce
angielska: Asiatic Wild Ass, Kulan, Asian Wild Ass
niemiecka: Asiatische Esel
czeska: Osel asijský
francuska: Hémippe, Ane sauvage d'Asie, Hémione, Onagre, Turkmene
hiszpańska: Asno Salvaje Asiático, Hemiono
Pierwsze opisanie gatunku
Pallas, 1775
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kułan, osioł azjatycki - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 200 cm do 210 cm
Długość ogona: 50 cm
Ciężar: do 290 kg
Maksymalna długość życia
20 lat.
Podgatunki
kułan turkmeński (E. h. kulan)
kułan mongolski, dżigitaj (E. h. hemionus)
khur (E. h. khur)
kułan syryjski (E. h. hemippus)
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Nieparzystokopytne (Perissodactyla)
Rodzina: Koniowate (Equidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje stepy, półpustynie i płaskowyże Azji. W kilku miejscach w Azji kułana introdukowano.

Występowanie poszczególnych podgatunków osła azjatyckiego:

onager (Equus hemionus onager) – Iran
kułan turkmeński (Equus hemionus kulan) – Turkmenistan, Afganistan i Iran
kułan mongolski, dżigitaj (Equus hemionus hemionus) – Mongolia, Chiny
khur (Equus hemionus khur) – Indie
kułan syryjski (Equus hemionus hemippus) - wymarły podgatunek

Tryb życia i zachowanie

Kułany zaatakowane przez wilki bronią się, kopiąc i uciekając z prędkością 50 km/h.

Pożywienie

Trawy, zioła, gałęzie krzewów, korzenie.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 12 miesięcy. Klacz rodzi zwykle 1 źrebię o masie 25 kg. Samica karmi młode przez 6-8 miesięcy. Po ukończeniu 1 roku życia, kułany osiągają dojrzałość płciową.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek ten jest zagrożony wymarciem. Podgatunek - kułan syryjski (Equus hemionus hemippus) jest wymarły.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2011-09-12, ART-GAT53




Polecamy