Logo Media Nauka

Kiang

Kiang (Equus kiang) to blisko spokrewniony z kułanem ssak z rodziny koniowatych. Niedawno był uważany za podgatunek kułana. Ciało z wierzchu rudo-płowe, od spodu - białe. Ma szerokie kopyta.

Kiang (Equus kiang)
© Bahadir Yeniceri - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Stepy i pustynie Tybetu i Kaszmiru. Żyje wysoko w górach na płaskowyżach porośniętych trawą. Pionowy zasięg występowania to 5500 m n.p.m. Jest odporny na trudne warunki klimatyczne.

Tryb życia i zachowanie

Na zimę gromadzi duży zapas tłuszczu. Tworzy małe stada. To groźne zwierzę. Atakuje kopytami. W razie niebezpieczeństwa ratuje się także ucieczką. Jest bardzo szybki.

Pożywienie

Trawa, zioła i krzewy.

Rozmnażanie

Ciąża trwa ponad rok. Samica rodzi zwykle 1 młode.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Próby udomowienia kianga nie powiodły się.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-22, GAT-371


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaKoń domowy
Equus caballus
ikonaKoń Przewalskiego
Equus przewalskii
ikonaOnager
Equus hemionus onager
ikonaOsioł domowy
Equus asinus
ikonaTarpan
Equus gmelini †
ikonaZebra górska
Equus zebra
ikonaZebra Grevy'ego
Equus grevyi
ikonaZebra stepowa
Equus quagga




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.