Kiang

Kiang (Equus kiang) to blisko spokrewniony z kułanem ssak z rodziny koniowatych. Niedawno był uważany za podgatunek kułana. Ciało z wierzchu rudo-płowe, od spodu - białe. Ma szerokie kopyta.


Kiang (Equus kiang)
© Bahadir Yeniceri - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Stepy i pustynie Tybetu i Kaszmiru. Żyje wysoko w górach na płaskowyżach porośniętych trawą. Pionowy zasięg występowania to 5500 m n.p.m. Jest odporny na trudne warunki klimatyczne.

Tryb życia i zachowanie

Na zimę gromadzi duży zapas tłuszczu. Tworzy małe stada. To groźne zwierzę. Atakuje kopytami. W razie niebezpieczeństwa ratuje się także ucieczką. Jest bardzo szybki.

Pożywienie

Trawa, zioła i krzewy.

Rozmnażanie

Ciąża trwa ponad rok. Samica rodzi zwykle 1 młode.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Próby udomowienia kianga nie powiodły się.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-22, GAT-371




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.