Zebra stepowa

Zebra stepowa (Equus quagga) to afrykański ssak z rodziny koniowatych, popularny w ogrodach zoologicznych, także w Polsce. Zebry zamieszkują stepy i sawanny Afryki. Cechą charakterystyczną zebry są biało-czarne pasy na całym ciele.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Południowo-wschodnia Afryka. Gatunek ten preferyje słabo zadrzewione tereny otwarte, płaskie lub górskie. Unika środowiska leśnego i wilgotnego.

Tryb życia i zachowanie

Zebry żyją w stadach liczących do około 30 osobników. Stadu przewodzi samiec. Reszta członków stada to samice i młode. Chętnie też zebry przyłączają się do innych zwierząt afrykańskiej sawanny. Podczas wędrówki na lepsze pastwiska podczas suszy tworzą ogromne stada. W porze deszczowej wracają na pierwotne miejsca żerowania i rozdzielają się na małe stada. Nocą zebry odbywają wędrówki do wodopojów. W największe upały chronią się w cieniu.

Zebry potrafią szybko biegać. Mogą osiągać prędkość 60 km/h. Są ruchliwe i dość płochliwe.

Pożywienie

Zebry żywią się roślinami, głównie trawami.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 375 dni. Samice zwykle rodzą 1 młode. Dojrzałość płciową zebry osiągają w wieku 4 lat.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podgatunek Equus quagga quagga (kwagga właściwa) jest wymarły.

Ciekawostki

 

zebry
Zebry

Artykuł

 

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Equus q. boehmi - zebra równikowa, Matschie, 1892
  • Equus q. borensis - zebra sawannowa, Lönnberg, 1922
  • Equus q. burchelli - zebra damarska, (J. E. Gray, 1824)
  • Equus q. chapmanii - zebra pręgonoga, Layard, 1865
  • Equus q. crawshaii - zebra równinna, de Winton, 1896
  • Equus q. quagga - zebra kwagga - podgatunek wymarł, Boddaert

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Equus burchellii Schinz, 1845

Pokrewne gatunki ssaków

ikonaKoń zwyczajny
Equus caballus
ikonaTarpan
Equus gmelini
ikonaKoń Przewalskiego
Equus przewalskii
ikonaKułan azjatycki
Equus hemionus
ikonaOnager
Equus hemionus onager
ikonaOsioł nibijski
Equus africanus
ikonaOsioł zwyczajny
Equus asinus
ikonaZebra górska
Equus zebra
ikonaZebra pręgowana
Equus grevyi
Koniowate
Koniowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2009-04-27, GAT-6




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.