Logo Serwisu Media Nauka

Zebra stepowa
(Equus quagga)

Zebra stepowa (Equus quagga) to afrykański ssak z rodziny koniowatych, popularny w ogrodach zoologicznych, także w Polsce. Zebry zamieszkują stepy i sawanny Afryki. Cechą charakterystyczną zebry są biało-czarne pasy na całym ciele.

Zebra stepowa (Equus quagga)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Zebra stepowa (Equus quagga)
Synonimy
Equus burchelli (Gray, 1824) [błąd ort.]
Equus burchellii Schinz, 1845
Nazwy obce
angielska: Plains Zebra, Painted Zebra, Common Zebra, Burchell's Zebra
niemiecka: Steppenzebra, Pferdezebra
czeska: Zebra stepní
francuska: Zèbre des plaines, zèbre de Burchell
hiszpańska: Cebra de llanura, de sabana, de planicie
Pierwsze opisanie gatunku
Boddaert, 1785
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Zebra stepowa - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 250 cm
Długość ogona: 50 cm
Ciężar: od 200 kg do 300 kg
Maksymalna długość życia
35 lat.
Podgatunki
1) zebra Burchella (E. q. burchelli)
2) zebra Chapmana (E. q. chapmani)
3) E. q. borensis
4) zebra równikowa, zebra Granta (E. q. boehmi)
5) E. q. crawshayi
6) kwagga właściwa † (E. q. quagga) - podgatunek wymarły.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Nieparzystokopytne (Perissodactyla)
Rodzina: Koniowate (Equidae)

Występowanie i środowisko

Południowo-wschodnia Afryka. Gatunek ten preferyje słabo zadrzewione tereny otwarte, płaskie lub górskie. Unika środowiska leśnego i wilgotnego.

Tryb życia i zachowanie

Zebry żyją w stadach liczących do około 30 osobników. Stadu przewodzi samiec. Reszta członków stada to samice i młode. Chętnie też zebry przyłączają się do innych zwierząt afrykańskiej sawanny. Podczas wędrówki na lepsze pastwiska podczas suszy tworzą ogromne stada. W porze deszczowej wracają na pierwotne miejsca żerowania i rozdzielają się na małe stada. Nocą zebry odbywają wędrówki do wodopojów. W największe upały chronią się w cieniu.

Zebry potrafią szybko biegać. Mogą osiągać prędkość 60 km/h. Są ruchliwe i dość płochliwe.

Pożywienie

Zebry żywią się roślinami, głównie trawami.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 375 dni. Samice zwykle rodzą 1 młode. Dojrzałość płciową zebry osiągają w wieku 4 lat.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podgatunek Equus quagga quagga (kwagga właściwa) jest wymarły.

Ciekawostki

zebry
Zebry

Artykuł

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2009-04-27, GAT-6







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.