Żółtopuzik bałkański

Żółtopuzik bałkański (Ophisaurus apodus) to beznoga jaszczurka z rodziny padalcowatych. To największa europejska jaszczurka. Na głowie widać 5 tarczek, ciało pokryte jest łuskami, które układają się w charakterystyczne rzędy. Tułów przechodzi w ogon w łagodny sposób. Ubarwienie młodych osobników zwykle szare, popielate lub oliwkowe z ciemniejszymi pasami. Osobniki starsze są jednolicie brązowe lub żółtawe.


Żółtopuzik bałkański(Ophisaurus apodus)
Zdjęcie okazu w ZOO we Wrocławiu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Żółtopuzik bałkański występuje w Europie w jej południowej części oraz w Azji Mniejszej. Zasiedla tereny nizinne porośnięte trawami, zaroślami, tereny przy rzekach, pola uprawne. Chętnie wchodzi do wody.

Tryb życia i zachowanie

To gad o dziennej aktywności. Chętnie wygrzewa się na słońcu. Jest zwinny i szybko się porusza. W samoobronie podczas pochwycenia z otworu kloakalnego wyrzuca cuchnącą ciecz.

Morfologia i anatomia

Jaszczurka ta dorasta do 110 cm długości ciała, z czego na ogon przypada od połowy do 2/3 tej długości.

Gad ten zrzuca wylinkę w sposób podobny, w jaki czynią to węże.

Pożywienie

Poluje na owady, głównie szarańczaki, rzadziej zjada ślimaki, małe jaszczurki, węże, gryzonie i ptaki oraz ptasie jaja.

Rozmnażanie

Samice w czerwcu składają 8-10 jaj. Młode po wykluciu mierzą około 10 cm długości ciała.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-12-31, GAT-1866




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.