Nephrurus stellatus

Nephrurus stellatus to gatunek jaszczurki z rodziny Carphodactylidae. Ubarwienie fioletowo-brązowe w żółte kropki. Spód biały. Oczy są bardzo duże. Gekon ten ma charakterystyczny ogon, który służy jako magazyn tłuszczu.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

 (Nephrurus stellatus)

© mgkuijpers – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w południowej części Australii.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki gadów



Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
16.89 / 70.38%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Hanna Dobrowolska – Gady zwierzęta świata, ISBN 83-01-00957-8, PWN 1981

© medianauka.pl, 2020-09-01, GAT-616300
Data aktualizacji artykułu: 2023-07-08




©® Media Nauka 2008-2023 r.