Jaszczurka czarnoplama

Jaszczurka czarnoplama (Uta stansburiana)

© Nathan – stock.adobe.com

Jaszczurka czarnoplama (Uta stansburiana) to gatunek gada z rodziny frynosomowatych. Ubarwienie ciała szaro-brązowe. Z boku za przednimi kończynami widoczne niebieskawe lub ciemne plamy. Dodatkowo u samców boki i podgardle są żółtawe, niebieskawe lub pomarańczowe plamki.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Ameryce Północnej na terenach suchych.

Tryb życia i zachowanie

To jaszczurka o dziennej aktywności. Prowadzi naziemny tryb życia choć potrafi też się wspinać na krzewy.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 7-13 cm.

Pożywienie

Poluje na bezkręgowce, głównie owady.

Rozmnażanie

Samica kilka razy do roku składa jaja. Czas inkubacji wynosi 2 miesiące.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki gadów



Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
18.03 / 75.13%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Chris Mattison – Gady i płazy - fakty o zwierzętach świata, 978-83-7073-584-5, Multico

© medianauka.pl, 2020-09-20, GAT-614924




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.