Arrau

Arrau, arrau amerykański (Podocnemis expansa) to gatunek żółwia z rodziny pelomeduzowatych. Zalicza się go do żółwi bokoszyjnych. Pancerz dość płaski, gładki, brązowy, oliwkowy w ciemne plamy. Ciało brązowe.

Występowanie i środowisko

Zasiedla rzeki (Amazonka, Orinoko) Ameryki Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi wodny tryb życia.

Morfologia i anatomia

Długość karapaksu wynosi do 80-107 cm, a ciężar ciała do 25-70 kg. Takie rozmiary osiągają samice. Samce są nawet o połowę mniejsze. Kończyny przednie mają po 5 palców, tylne mają ich po cztery.

Pożywienie

Pokarm stanowią rośliny.

Rozmnażanie

Samica każdego roku składają jaja w tych samych miejscach, najczęściej na piaszczystych plażach wysp na środku rzeki lub na brzegu rzeki. W okresie lęgowym gromadzą się setki, a nawet tysiące samic. Samica do dużego dołu składa nawet 80-200 jaj. Czas inkubacji wynosi 45 dni.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To największy żółw bokoszyjny Ameryki.

Mięso arrau jest jadalne i smaczne. Z jaj wyrabia się olej. Zbiór jaj trzebi populację tego żółwia.

W gnieździe z jajami panuje temperatura nawet 40°C.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki gadów



Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
17.35 / 72.29%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Pod red. Dariusz Fedora, praca zbiorowa – Wielka Encyklopedia Zwierząt, ISBN 978-83-245-2065-7, Publicat 2008
  • Hanna Dobrowolska – Gady zwierzęta świata, ISBN 83-01-00957-8, PWN 1981
  • Włodzimierz Juszczyk – Mały słownik zoologiczny – Gady i Płazy, Wiedza Powszechna 1978

© medianauka.pl, 2023-07-18, GAT-1958




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.